Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 16 december - vecka 50
Kristinehamn

Så firades 100 finländska år

Dragspel, allsång och piroger
Foto: Mats Zetterberg

I onsdags var det 100 år sedan Finland blev ett självständigt land. Hos Finska föreningen i Kristinehamn firades det med bland annat finländsk tangomusik, dragspel, allsång, karelska piroger, köttgryta och fika.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sådär 25 personer dök upp i Finska föreningens lokal i Källarbacken för att fira Finlands 100-åriga nationaldag. Paret Toini och Antero Keskinen, tillika två av eldsjälarna, höll i trådarna.

– Det här känns som en stor dag för oss som vi kan känna oss stolta över. Men av flera orsaker valde vi att tona ner firandet och göra det ganska anspråkslös, säger Antero Keskinen.

Hos dem gjordes det med mat och underhållning, i en typisk finländsk form. Som kulturell spis bjöd det på tangomusik med dragspel och allsång. På middagen serverades karelska piroger till förrätt, en klassisk köttgryta till varmrätt och fika till efterrätt.

Finska föreningen i Kristinehamn föddes 1972 och hade i början över 300 medlemmar. På grund av ålder, utflyttning och många som har avlidit har den skaran krympt till i dag 51 personer.

– Men vi är en fortfarande en väldigt aktiv förening med aktiviteter nästan varje vecka. Förr ordnade vi även danskvällar men de är nerlagda, säger Antero Keskinen.

Han flyttade själv till Sverige 1964, först till Storfors för att jobba ett par år där. Därefter flyttade han till Kristinehamn och jobbade på Kamewa i 35 år.

– Jag är väldig glad över att jag flyttade hit. Vi har tagits emot väldigt väl hela tiden.

Rätta oss
1 / 1

Toini och Antero Keskinen höll i trådarna när Finlands 100 år firades.

Aktuell artikel (1 av 8)
Så firades 100 finländska år

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!