Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Kristinehamn

Planer på dubbelspår vid Väse avbryts

Foto: Håkan Strandman

Det planerade bygget av ett mötesspår på rälsen mellan Kristinehamn och Karlstad, vid Väse, avbryts.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Anledningen är att det helt enkelt blev för dyrt.

Byggstarten var planerad till våren 2017 men nu skjuts den på framtiden.

– Den hade startat nu – om vi hade lyckats knyta en entreprenör till oss. Men det lägsta anbudet som kom in var väsentligt högre än var vi hade räknat med och vad vi hade i budgeten och därför väljer vi nu att avbryta, säger Håkan Wennerström, regional direktör vid Trafikverket.

• Var det ni som låg för lågt, eller entreprenörerna som låg för högt?

– Jag tror nog att det är vi som ligger för lågt. Annars hade vi fått en mycket större spridning på anbuden men det lägsta anbudet ligger en väsentlig bit ifrån oss, säger Håkan Wennerström.

Därmed är man egentligen tillbaka på ruta ett.

– Nu måste vi för det första analysera och se vad det är som gör att vi och marknaden hade så olika bilder över vad det skulle kosta. Sen måste vi naturligtvis jobba på att hitta en annan teknisk lösning. Väse är en plats där det behöver göras mycket, det behöver utvecklas, men vi får lov att hitta en annan lösning än den vi hade.

• Är det er egen budget som behöver justeras, om ni nu ligger så mycket lägre än marknaden?

– Budgeten är inte det som behöver ändras, inte först. Däremot behöver vi titta igenom och se vad det är som har gjort det här arbetet så mycket dyrare än vad vi trott. Sen, som sagt, så behöver vi hitta en ny teknisk lösning där vi fortfarande löser kapacitetsproblemet. Värmlandsbanan är en mycket ansträngd bana och vi behöver tänka om för att hitta en lösning som vi har råd med, säger Håkan Wennerström.

Klart är att beskedet stör planerna på övriga investeringar i järnvägen i Karlstadsområdet men från Region Värmlands håll hoppas man att det inte ställer till det onödigt mycket.

– Det är naturligtvis trist som tusan, men jag hoppas inte att det leder till ytterligare förseningar, säger Tomas Riste (S), regionråd, och fortsätter:

– Jag utgår från, och tror också, att Trafikverket gjort sitt allra bästa för att hitta entreprenörer och klara en upphandling. Sen är det trist, naturligtvis, när man inte får in acceptabelt anbud på den här typen av projekt men så är det ibland.

Rätta oss
1 / 1

Enkelspår även i framtiden – åtminstone för tillfället.

Aktuell artikel (1 av 8)
Planer på dubbelspår vid Väse avbryts

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!