Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Kristinehamn

Gravt handikappad lämnades ensam i bilen – försvann

Foto: Britta Staake

Gravt förståndshandikappade Per-Niklas Fridén var på väg till sin dagliga verksamhet när färdtjänstens chaufför lämnade honom ensam i bilen. En stund senare hittades han i Kristinehamns centrum sedan han lämnat bilen.

– Han har inget tal, kan inte förmedla sig och kan inte se sig för i trafiken. Jag mår jättedåligt när jag tänker på vad som kunde ha hänt, säger hans mamma Anette Lindberg.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Per- Niklas Fridén, 35, är förståndshandikappad med drag av autism. Han bor i egen lägenhet med personliga assistenter och har sin dagliga verksamhet vid Camp Nova. Eftersom han inte vill gå ombord på bussen får han åka färdtjänstens bil.

Förra onsdagen var han på väg till Camp Nova när chauffören ska ha gått ur bilen och lämnat Per-Niklas Fridén ensam.

– Jag vet inte hur länge chauffören var borta. Jag vet bara att Anne Hölmebakk, som arbetar vid socialtjänsten, hittade Per-Niklas på stan. Hon kände igen honom och tog med honom till sitt kontor. Chauffören har sagt att min son var borta när han kom tillbaka och att han åkte runt och letade. Men han kan ju inte förmedla sig och man kan inte lämna en handikappad människa så. Det fungerade bra när Rudskoga taxi körde.

Anne Hölmebakk hänvisar till sekretessen och kan därför inte ge några kommentarer avseende en enskild brukare.

Värmlandstrafik har upphandlat färdtjänsttrafiken som utförs av Keolis. Anders Wahlén, chef för servicetrafiken, säger att det som hände var olyckligt.

– Men det är skönt att det gick bra i slutändan.

Han säger att färdtjänstbedömarna skriver in informationen i systemet som sedan går vidare till bokningsprogrammet. Trafikoperatörerna i Munkfors använder denna information från färdtjänstsystemet till Keolis bokningscentral varefter en körorder med komplett information går till berörd börare.

– Vi kan konstatera i efterhand att om vi haft information om allt, att kunden var benägen att lämna fordonet, hade det inte blivit så här. Nu har vi kompletterat systemet och kunden ska hämtas sist, lämnas först och inte lämnas ensam i fordonet. Då blir det ingen samkörning efter vägen. När det hände hade vi inte den informationen, bara att han skulle hämtas och lämnas inne. Nu lämnade chauffören en annan kund.

Anders Wahlén kan inte se att chauffören gjort något fel.

– Han har ringt de telefonnummer som fanns, till adressen för lämning, meddelat personalen, åkt till hemadressen och kontaktat bokningscentralen. Man kan alltid vara efterklok men jag kan inte se att någon gjort fel, det var olyckliga omständigheter.

Rätta oss
1 / 1

Per-Niklas Fridén ska ha gått ur bilen på Nya Kyrkogatan 19 i Kristinehamn, enligt uppgifter till mamman Anette Lindberg.

Aktuell artikel (1 av 8)
Gravt handikappad lämnades ensam i bilen – försvann

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!