Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 24 februari - vecka 8
Kristinehamn

Elsäkerhetsverket firar 25 år

Bjöd in alla till öppet hus
Foto: Mats Zetterberg

I år är det 25 år sedan Elsäkerhetsverket grundades och tio år sedan huvudkontoret flyttade till Kristinehamn. Det firades med öppet hus på tisdagseftermiddagen för alla nyfikna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Under dagen kom representanter från kommuner, näringsliv och myndigheter för att uppmärksamma jubilaren. Då kunde också alla som ville få en rundvandring, delta i aktiviteter, träffa medarbetare och veta mer om vad de gör. Det bjöds också på jubileumstårta och toner från Musikskolan.

Bland de 35 anställda som var på plats för att berätta om verksamheten var deras generaldirektör Elisabet Falemo. Hon har haft det uppdraget i sju år.

Elsäkerhetsverkets uppdrag är att arbeta för hög elsäkerhet. En avdelning försöker se till att inga farliga eller dåliga elprodukter kommer ut på marknaden. En annan avdelning gör tillsyn på elanläggningar och handlägger att elinstallatörer får auktorisation.

– Man började prata om elsäkerhet redan i början av 1900-talet. Och behovet växte i takt med att elen gjorde det, säger Elisabet Falemo.

Då låg det ansvaret på Statens Elektriska Inspektion. Efter det bytte myndigheten både namn och organisation flera gånger.

– Elsäkerhetsverket bildas 1993, när regering beslutar att slå ihop Nutek med Statens Elektriska Inspektion. När regementet lägger ner i Kristinehamn startar en utredning om ersättningsjobb. 2008 flyttar vi därför vårt huvudkontor hit, säger Elisabet Falemo.

Andra utlokaliserade myndigheter har påtalat en oro över att behöva flytta och svårt att rekrytera personal. Men enlig henne har det alltid fungerat bra hos dem.

I dag är det ett 50-tal anställda och finns i fyra kommuner.

Bland gratulanterna återfanns Karlstads universitets rektor, Johan Sterte, Elsäkerhetsverkets generaldirektör, Elisabet Falemo, och landshövding Kenneth Johansson.

– Jag har hälsat på här förr och tycker det är en fantastiskt bra myndighet. Den blev ju Sveriges modernaste myndighet, säger Kenneth Eriksson.

Rätta oss
1 / 1

Karlstads universitets rektor, Johan Sterte, Elsäkerhetsverkets generaldirektör, Elisabet Falemo, och landshövding Kenneth Johansson deltog under 25-årsfirandet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Elsäkerhetsverket firar 25 år

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!