Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Kristinehamn

Bygger öar för häckande fåglar

Markhäckande fåglar har fått svårt att finna häckningsplaster sedan öar spolats över och de riskerat att tas av rovdjur. Därför planerar länsstyrelsen att anlägga två nya häckningsöar i Inre Kilsviken i Kristinehamn kommun.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Häckningsöarna är en del av EU-projektet Life Vänern och avser Inre Kilsvikens naturreservat med dess strandängar.

– Vi planerar att göra två permanenta öar med en klarvattenzon runt om. Den ena ön ska bli 1 000 kvadratmeter, den andra 200 kvadratmeter, säger Oscar Säwström, projektledare inom länsstyrelsen.

De båda öarna kommer att ha plats för flera häckande par, såsom tärnor och förhoppningsvis även en skrattmåskoloni.

– Andra änder kan också komma att häcka i skydd av kolonin, säger Oscar Säwström.

Häckningsöarna finansieras till 50 procent av EU-medel medan naturvårdsverket och länsstyrelsen betalar 25 procent var av kostnaden.

– Det har gjorts lite liknande försök på olika platser av varierande storlek, allt från en träflotte till att gräva upp något permanent. Förhoppningsvis blir det lyckat. Problemen som kan uppstår är om det kommer vass och sly, de här fåglarna vill ha låg vegetation så eventuellt måste vi slå vegetationen.

Arbetet befinner sig nu i upphandlingsfasen och handläggningen kommer att pågå under vintern, november till mars, men planen är att det ska vara klart innan häckningssäsongen börjar.

– Vi hade en reservatsskötare där, Tomas Landgren, som var väldigt engagerad i det här, med hjärta och hjärna. Tyvärr har han gått bort men det finns en tanke att vi eventuellt kan döpa öarna till Landgrenska öarna, säger Oscar Säwström.

Rätta oss
1 / 1

Tärnorna i Inre Kilsviken ska få två nya öar att häcka på. Förhoppningsvis kommer de även att få sällskap av andra fåglar som skrattmåsar.

Aktuell artikel (1 av 8)
Bygger öar för häckande fåglar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!