Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 16 januari - vecka 3
Kil

Stina besökte Tjernobyl

Den 26 april 1986 inträffade härdsmältan i reaktor 4 vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Den värsta kärnkraftsolyckan i tiden. 31 år senare är området fortfarande radioaktivt, men det går att besöka området och det har miljöpartisten Stina Bergström från Kil nu gjort.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Stina Bergström var aktiv inom kärnkraftsrörelsen på 1980-talet och det har följt med henne hela livet. Att få möjlighet att åka till Tjernobyl var både lite skrämmande men samtidigt en intressant och givande resa menar Stina. Tillsammans med partikamraten Lise Nordin gick resan först till Polen och vidare till Ukraina och Tjernobyl.

– Jag ångrar inte att jag åkte dit. Att ha fått se området hur det ser ut nu, var en märklig känsla och visst blev jag lite orolig när geigermätaren markerade utslag av radioaktivitet, säger Stina Bergström.

Med på besöket till Tjernobyl och området runt omkring hade Stina och Lise med sig en guide och personal från departementet.

– Jag var så säker på att vi skulle få ha skyddskläder på oss men det fick vi inte. Långärmat och byxor och jacka räckte. Sen berättade guiden att vi skulle tvätta kläderna efter besöket. Vi åkte ju tåg hem och packade ner våra kläder i en plastpåse längs ner i ryggsäcken. Det kändes ganska så säkert ändå, för innan vi lämnade området så blev vi scannade så vi inte förde ut någon radioaktivitet utanför det avgränsade området, säger Stina.

I dag är det fortfarande inte riktigt klart vad som orsakade kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Stina Bergström berättar att det finns två teorier, att det var processpersonalen som gjorde ett fel eller att det handlade om ett konstruktionsfel.

– Det är ett väldigt stort område som fortfarande är avspärrat. Det är ett område på cirka 3 mil runt kärnkraftverket som ingen människa kan bo och leva i. En del äldre har flyttat tillbaka till sina hem för de menar att de snart ska dö i varje fall, berättar Stina.

300 000 tusen människor bodde i närheten av kärnkraftverket och fyra städer och 100 byar evakuerades på bara några timmar.

– Vi fick berättat för oss att på tre timmar evakuerades alla dessa människor. De fick en timme på sig att packa det de behövde för några dagar, men de fick aldrig återvända till sin hem. På ett ställe som vi gick förbi, hade det varit en förskola och där låg leksaker fortfarande på marken. I staden Pripyat som byggdes på 1970-talet låg allt öde. Här bodde 50 000 människor och nu låg allt öde. Träd och buskar hade växt in i husen och det då nybyggda tivolit, säger Stina.

I dag är den över 100 meter höga sarkofagen som inrymmer reaktor 4 på plats och de tre andra reaktorerna som faktiskt var i drift ända fram till år 2000 då efter påtryckningar från EU stängdes anläggningen.

– Höljet över reaktorn ska hålla i 100 år vad som händer sen vet ingen. Det var en märklig känsla att stå så nära reaktorn och det är faktiskt där som det mäts minst radioaktivitet. Vi fick aldrig gå utanför den väg som guiden ledde oss fram på i de olika områdena. Om du avvek bara någon meter så kunde där finnas radioaktivitet, berättar Stina.

Stina berättar att den personal som nu arbetar med sanering av reaktorerna är äldre män och har de lägsta lönerna i hela landet. Då innan 1986 var det fint att arbeta på Tjernobyl och det var bra betalt.

Rätta oss
1 / 4

Jag ångrar inte att jag åkte dit. Att ha fått se området hur det ser ut nu, var en märklig känsla och visst blev jag lite orolig när geigermätaren markerade utslag av radioaktivitet, på vissa platser vi besökte berättar Stina Bergström.

2 / 4

I de rödmarkerade områdena är radioaktiviteten fortfarande hög.

3 / 4

I staden Pripyat som byggdes på 1970-talet låg allt öde. Här bodde 50 000 människor och nu låg allt öde. Träd och buskar hade växt in i husen och det då nybyggda tivolit.

Foto: privat

4 / 4

Stina Bergström framför reaktor 4 med sin nya sakrofag. I dag kan besökare komma ganska så nära den kärnkraftreaktor som orsakade olyckan 1986.

Foto: privat

Aktuell artikel (1 av 8)
Stina besökte Tjernobyl

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!