Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Kil

Skogens guld har vaknat

Foto: Kent Sjögren

Efter en snustorr sommar kom till slut regnet. Och därmed vaknade skogens guld till liv.

Bara de senaste dagarna har Wermlands Skogsförråd i Kil tagit emot drygt 1,5 ton kantareller.

– Det kan bli ett kanonår, säger ägaren Ola Hultman.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Inne i kylrummet hos Wermlands Skogsförråd pågår febril aktivitet när VF besöker på tisdagsförmiddagen. Pallvis med grovrensade kantareller står upptravade och Oscar Lidström och Daniel Karlsson spär på med fler lådor för varje minut. Just den här leveransen – 240 kilo – ska skickas iväg till Danmark.

– Det är bra storlek på dem, och nu efter regnet den senaste veckan är kvalitén klart godkänd också. Tidigare har många varit torkskadade, säger Daniel.

Ja, från när företaget öppnade upp för svamp den 10 juli och ungefär fram till månadsskiftet såg det rätt dystert ut. Även om den tropiska värmen inte hittat upp till Värmland har det regnat mycket sparsamt.

Men nu börjar det likna något. 880 kilo strömmade in på söndagen, 750 kilo på måndagen. Till och med några kilo trattkantareller, som normalt är en senhöstsvamp, lämnades in häromdagen.

Ola Hultman känner sig trygg inför fortsättningen:

– Det kan bli ett kanonår om det fortsätter med växlande regn och sol. Jag var själv ute och plockade mina första kantareller i helgen, men de åkte på smörgåsen, haha.

För tillfället betalas i snitt 80 kronor kilot för kantarellerna, 85 om man ser till att rotskära dem i skogen och hålla dem färska och fina. Om tillgången på svamp är god exporteras ungefär hälften utomlands – främst till Paris och London.

• Det har hörts från vissa håll att det kan vara ett nytt karljohanår på gång..?

– Det är inget som vi sett några tecken på ännu, och det är omöjligt att sia i förväg. Men smäller det till får vi att göra. Ett normalår får vi in fem-tio kilo om dagen, medan det kan handla om ett ton om dagen under ett karljohanår.

Även svampkonsulent Monica Swenson från Ransäter kan bekräfta att svamptillgången för tillfället är god.

– Verkligen, vi kom hem med en jättefin kantarellskörd i lördags, och det finns en del kremlor och blek taggsvamp också. Alla som varit ute på semestern och vänt får se till att ge sig ut igen!

Rätta oss
1 / 3

Oscar Lidström och Daniel Karlsson på Wermlands Skogsförråd paketerar kantareller för brinnande livet.

2 / 3

95 procent av svampen som kommer in till Wermlands Skogsförråd är kantareller – men några har redan hittat karljohan och trattkantareller.

3 / 3

Torka är inte något som svamp gillar – men den senaste veckans regn har väckt mycelet till liv.

Aktuell artikel (1 av 8)
Skogens guld har vaknat

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!