Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Kil

Hbtq-historier samlas in

Foto: Peter Bäcker

På måndagen kom regnbågen till Kil när Värmland Pride parkerade sin husvagn utanför Sannerudsskolans entré.

– Det ska bli jättespännande att se vad vi får in för historier, säger Fox Foxhage.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Han är kurator och sexualupplysare till vardags. Men just denna vecka har han vikt till Värmland Prides turné genom länets kommuner. En turné som startade i Kil på måndagsförmiddagen och sedan skulle fortsätta med besök i Grums och Säffle innan husvagnen parkeras för natten i Årjäng.

– Jag ska samla in hbtq-historier. Den som vill får komma och berätta sin historia för mig. Antingen i en intervju eller så pratar de själva in sin historia på inspelningsutrustningen. Den som vill får vara anonym, säger Fox Foxhage.

• Hur många historier tror du att du kommer att få in?

– Det är svårt att svara på eftersom det är första gången vi gör så här. Men det ska bli jättespännande att se, säger Fox Foxhage som hoppas få ta del av hbtq-historier från glesbygd.

• Är det svårare att vara hbtq-person i glesbygd?

– Många tror nog att när lagar har förändrats så har samhället hängt med. Men så är det inte överallt. Många hbtq-personer har svårt att leva öppet, säger Fox Foxhage.

Han tar exemplet att hålla handen när man går på mörka gator. Något som kan skapa trygghet. Men inte för alla på en mindre ort.

– Om två personer av olika kön gör det så är det odramatiskt, men när två personer av samma kön gör det kan de snarare känna sig mer otrygga eftersom de inte vet vilka reaktioner det kan väcka, säger Fox Foxhage, som också pekar på att det kan vara svårare med bemötandet från samhället på mindre orter.

– Till exempel med vård och socialtjänst. Det handlar om att man inte har kunskaper om hbtq-frågor. Jag vet personer som hellre söker vård i större städer för att det finns mer förståelse där.

Som VF berättat tidigare visar RFSL:s senaste kommunundersökning att attityden till hbtq-personer är mest negativ i Värmland och Örebro län.

– I Karlstad är det ganska öppet. Men det ska ju inte spela någon roll var i länet man bor, säger Fox Foxhage som alltså hoppas på att få veta mer om situationen för hbtq-personer runt om i länet.

– Vi gör 16 stopp på fyra dagar. Så det blir intensivt. Men det ska bli spännande att få höra. Sedan kommer jag att hålla en föreläsning på Uno i Karlstad på lördag kväll efter Prideparaden.

Historierna som Fox Foxhage samlar in under veckan kommer senare att göras tillgängliga på Värmland Prides webbsida.

Rätta oss
1 / 2

Fox Foxhage ägnar veckans Prideturné i Värmland åt att samla in historier om hur det är att leva som hbtq-person i länet. I bakgrunden syns Johanna Sköld, Erik Myr och Hazel Svensson som också finnsmed i regnbågshusvagnen.

2 / 2

Prideturnén startade i Kil på måndagen.

Aktuell artikel (1 av 8)
Hbtq-historier samlas in

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!