Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Kil

Biblioteket renoveras

En fjärdedel av böckerna flyttas tillfälligt
Foto: HP Skoglund

Kils bibliotek har stängt för renovering. Under ett års tid kommer verksamheten hålla till i Kil arena.

– Dit flyttar vi alla böcker som inte är äldre än tre år, säger bibliotekschef Lena Hassellund.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Just nu håller bibliotekspersonalen på att packa ned alla böckerna för att flytta de flesta av dem till en lagerlokal där de ska förvaras tills det nyrenoverade biblioteket kan öppnas.

– Vi har gallrat bland våra böcker rejält under våren och just nu har vi stängt för att packa ned böcker i flyttkartonger, berättar Lena Hassellund.

Hon berättar att man räknar med att flytta omkring 40 000 böcker och att dessa kommer rymmas i 800-1 000 flyttkartonger.

– Vi använder den minsta storleken för det blir för tungt annars, säger Lena Hassellund.

Under renoveringstiden kommer det tillfälliga biblioteket i Kil arena att ha öppet som vanligt. Exakt vilka öppettider har man ännu inte bestämt utan ska diskutera vid ett möte till veckan.

– Men det blir inga stora förändringar snarare kanske vi kan få ökat öppethållande på förmiddagen, säger Lena Hassellund.

Under det knappa år som återstår tills nyöppningen är tanken att lokalerna ska renoveras och byggas ihop med lokalen där den gamla klädbutiken Metro låg.

– Vi kommer få större lokaler och framför allt få plats med mer möteslokaler, en utställningslokal och ett kafé, säger Lena Hassellund.

Hon förklarar att lokalerna och framför allt golven var väldigt slitna så biblioteket och lokalen var i behov av en renovering.

– Vi kommer öppna och ha nyinvigning den 6 juni, avslutar hon.

I samband med att biblioteket renoveras stänger kommunen även den lärstudio för studerande som ligger intill och som under bibliotekets öppettid bland annat haft en ingång därifrån. Här har det funnits datorer, trådlöst nätverk, skrivare och webbkamera.

– Jag tror att utvecklingen hunnit i kapp oss, säger Torbjörn Nilsson som är rektor för vuxenutbildningen i Kil. Av de omkring 200 studenter som läser vid komvux som jag träffat är det ingen som uppgett att de använder sig av lärstudion.

För de som eventuellt känner att de behöver en studieplats så för kommunen nu diskussioner om att öppna en ny lärstudio med datorer i lokaler precis intill arbetsförmedlingen.

– Vi ska titta på lokalerna och måste få ett kodlås på plats så det är mest praktiska bitar kvar, säger Torbjörn Nilsson.

Rätta oss
1 / 1

Kils bibliotek ska renoveras. Just nu håller Linda Berg, Anna Ranström, Lena Hassellund, Anna Johansson och Lena Åkerman på att packa ned 40 000 böcker som ska magasineras eller flyttas till tillfälliga lokaler i Kil arena.

Aktuell artikel (1 av 8)
Biblioteket renoveras

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!