Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Kil

”Bästa året sedan 1997”

Wermlands Skogsförråd köper 500 kilo karljohan per dag
Foto: Peter Bäcker

Att det är ett riktigt karljohanår råder det ingen tvekan om.

– Vi köper in cirka 500 kilo per dag, säger Ola Hultman på Wermlands Skogsförråd.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Men den goda tillgången ger också vissa problem för svampföretaget på gamla Scanområdet i Kil.

– Ja, vi kanske får in cirka 2 000 kilo per dag. Men mycket av den svampen är inte rätt hanterad och går rätt i skräpskopan, säger Ola Hultman.

Svamparna ska vara rotskurna och grovrensade i skogen och fria från mask och angrepp.

– Dessutom är det viktigt hur man hanterar den efter plockning. Lämnar man den en halvtimme i en varm bil så är den förstörd direkt. Och att plocka i plastpåse är absolut förbjudet, säger Ola Hultman, som berättar om förstagångssäljare som blivit besvikna när deras skörd inte håller måttet.

För svampen som Wermlands Skogsförråd köper in ska ju inte stekas upp direkt, utan hålla sig ytterligare någon dag eller flera för vidare leverans till annan ort.

– Vi säljer vidare till butiks- och restauranggrossister i Skandinavien. Men en del exporteras även vidare ut i Europa. Cirka 20 procent går till England, Holland och Frankrike.

Ola Hultman har mer än 20 års erfarenhet som svampinköpare. Han startade Wermlands Skogsförråd som aktiebolag 1995. Innan dess plockade han och sålde själv.

Med den långa erfarenheten i ryggen kan han också bedöma vidden på rekordet för karljohantillgången innevarande säsong.

– Jag skulle säga att det är bästa året sedan 1997. Visst var det ett bra karljohanår för några år sedan också, men det som är i år är mycket mer lovande. Med tanke på att vi fått ordentligt med regn senaste tiden tror jag att den här säsongen blir mycket längre.

• Men det är inte bara karljohan ni är intresserade av att köpa in på Wermlands skogsförråd?

– Nej, vi köper in 15 till 20 arter. Förutom gul kantarell vill vi gärna också ha blek taggsvamp, fårticka, blodriska, mandelriska, trattkantarell, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp, säger Ola Hultman och tar oss med på en liten tur till kylrummet intill där det även finns en korg med sotvaxskivling – Värmlands landskapssvamp.

I andra korgar finns bland annat citronslemskivling, skäggriska och rariteten blodsopp.

Totalt har Wermlands skogsförråd, som även köper in bär, tio fast anställda och sju säsongsarbetare som just nu tar emot svampleveranser.

– På kvällarna de senaste dagarna har det varit helt otroligt mycket folk som kommit och velat sälja till oss. Vi har fått hålla på framåt 22-tiden varje kväll. Totalt har vi cirka 7 000 plockare registrerade som sålt till oss någon gång. Av dem är ett 50-tal stora och pålitliga leverantörer.

• Med tanke på den goda tillgången på karljohan, är ni på väg mot ett rekordår totalt för svampinköpen?

– Det är för tidigt att säga. Juli var en riktigt dålig månad, men nu har vi fått regn och får in mycket svamp. Hittills omkring 40 ton. Men för att jag ska bli riktigt nöjd ska vi upp i cirka 150 ton totalt. Rekordet är från 2011 då vi fick in 193 ton.

Rätta oss
1 / 3

Wermlands Skogsförråd köper in cirka 500 kilo karljohan per dag. Det här verkar bli det bästa året för den delikata soppen på två decennier.

2 / 3

Ola Hultman och hans kollegor har fullt upp med sorterandet och packandet i kylrummen på gamla Scanområdet i Kil för närvarande.

3 / 3

Wermlands skogsförråd får inte bara in karljohan och kantareller. Här syns några fina exemplar av Värmlands landskapssvamp, sotvaxskivling, som ska levereras till en restaurang i Karlstad.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Bästa året sedan 1997”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!