Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Karlstad

"Ville göra lumpen och klara gymnasiet"

19-åringen var dömd för småstölder och hade blivit tilldelad en lekmannaövervakare som han träffade tre gånger i veckan.

Nu misstänks han för mord på en 25-åring kvinna i Karlstad.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Kvinnan hittades av anhöriga den 3 juni och hade bragts om livet genom kraftigt våld mot huvudet och kroppen.

Polisen riktade snart in sig på den 19-årige mannen och fick efterlysa honom internationellt då de snart misstänkte att han hade lämnat landet efter händelsen.

I juli kunde han gripas på ett tåg i Tyskland då han hade försökt att tjuvåka, månaden senare kunde han lämnas ut till Sverige och förhören startade.

Den 17 augusti häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord, men han själv nekade till brottet och ville ha Leif Silbersky som försvarsadvokat. Något som även blev fallet.

– Vi har arbetat på under tiden mannen inte varit i Sverige, och det finns en hel del bevisning. Men jag kan inte gå in på några detaljer, sa vice chefsåklagare Cecilia Aronsson efter häktesförhandlingen.

Under tiden i häktet har Kriminalvården utrett 19-åringen. I ett yttrande som Expressen har kunnat ta del av står det att mannen har en pågående skyddstillsyn och står nu åtalad för ny brottslighet.

19-åringen hade nyligen inte bara dömts för parfymstöld med skyddstillsyn som påföljd. För två år sedan dömdes han även för misshandel och narkotikabrott. Under flera års tid hade han även blivit placerad enligt lagen om vård av unga och socialtjänstlagen samt fått stöd och olika insatser.

Han hade även blivit tilldelad en lekmannaövervakare på grund av att han misskötte skyddstillsynen hos Frivården.

Tre gånger i veckan skulle de ses och göra vardagliga saker så som att träna och göra läxor tillsammans. De tränade även på att vara i nya miljöer och möta andra människor, då 19-åringen var osäker i de situationerna. Han ville även klara gymnasiet och göra lumpen för att kunna ta sig vidare i livet.

I Frivårdens yttrande står det dock att det behövs ett övervakningsbehov och att de inte kan föreslå någon lämplig påföljd då mannen inte var intresserad av att vara delaktig i utredningen. De ställer sig även tveksamma till en eventuell samhällstjänst.

Åtalet mot mannen väntas komma i nästa vecka.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
"Ville göra lumpen och klara gymnasiet"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!