Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Karlstad

Vatten på flaska i Skattkärrsskolan

Foto: Peter Bäcker

Eleverna på Skattkärrsskolan har fått en extra persedel att packa ner i skolväskan inför skoldagarna.

En flaska fylld med dricksvatten.

– Jag brukar fylla flaskan kvällen innan och ställa den i kylskåpet så att den är kall, säger Amanda Nordqvist.

Artikeln fortsätter efter annonsen

På torsdag är det fyra veckor sedan Karlstads kommun upptäckte förekomsten av bakterien Escherichia coli i dricksvattnet för de boende i Skattkärr, Herrön, Spånga, Grän, Rörsvik, Ekholmen och Väse. Sedan dess är rekommendationen att koka vattnet.

Skattkärrsskolan, med 420 elever från förskoleklass till årskurs 6, hade upprop för terminen samma dag som rekommendationen utfärdades vid tiotiden.

– Då började vi att koka vattnet, men vi hann aldrig kyla det till lunchen. Det finns elever som inte kan dricka mjölk, säger Ann-Christine Olsson, som arbetar i skolans kök.

Det var enda dagen som den rådande vattensituationen ställt till några problem på skolan. Rektorn Johan Wisenius skickade omedelbart ut ett brev till alla föräldrar med information om vattenläget. I brevet uppmanas eleverna att ta med en flaska med dricksvatten till skolan.

– Det har fungerat jättebra. Det har blivit som en naturlig grej att ta med sig vatten hemifrån, säger Johan Wisenius.

Han får medhåll av Amanda Nordqvist som går i årskurs 4.

– Jag tycker inte att det är jobbigt. Det är inte så ofta jag dricker vatten i skolan. Det är när jag blir andfådd, säger hon.

Teknik– och fastighetsförvaltningen har placerat en vattentank som rymmer 1 000 liter vid entrén till köket. Kommunens vattenleveranser är öronmärkt för matlagning.

– Det går 420 elever på skolan och vi har 60 till 65 personal så vi pratar om runt 500 portioner mat varje dag. Lägg till frukost och mellanmål på fritids. Det går åt en hel del vatten, säger Wisenius.

Undervisningen har inte påverkats.

– Det har vi elever och vårnadshavare att tacka för. De har gjort ett jättejobb för att underlätta för oss. Skulle vi behövt lägga tid på att organisera vattentillgången hade det tagit kraft från pedagogiken, säger Wisenius.

Skolan har bara haft ett fall av magsjuka och det var en i personalen som bor i Skattkärr som förmodligen blev smittad i hemmet.

Skattkärrsskolans elever duschar som vanligt efter gymnastiktimmarna. Risken att få i sig e. coli-bakterier via duschvattnet bedöms som liten. Det är mer angeläget att kunna sköta den personliga hygienen menar Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör vid Karlstads kommun.

– Men man ska inte låta små barn bada i badkar där man inte har uppsyn över dem hela tiden, säger Bergman som inte kan ge något datum när allt kan återgå till det normala igen.

– Det såg positivt inför helgen, men i söndags visade ett prov innehålla bakterier så rekommendationen att koka vattnet gäller fortfarande. Vi har pratat med nationell expertis och erfarenheten säger att det tar mellan tre till sex veckor att spola rent alla ledningar. När Lund hade problem med koliforma bakterier i våras så spolade och kokade de i sex veckor, säger Bergman.

Kommunen tror att de lokaliserat källan till förekomsten av e. coli-bakterier till en läckande packning på en lucka på taket av vattentornet i Skattkärr.

– Vi misstänkte att regnvatten hade läkt in. Första gången vi försökte provocera fram ett läckage så visade proverna ingenting, men när vi körde dit en spolbil som lade sex kubikmeter vatten på taket så läckte det in, säger Bergman.

Vattentornet, som är taget ur drift, ska förses med en överbyggnad för att förhindra läckage i framtiden.

Rätta oss
1 / 3

Amanda Nordqvist, elev på Skattkärrsskolan, tar med sig en flaska dricksvatten till skolan varje dag.

2 / 3

Ann-Christine Olsson, som arbetar i skolans kök, hämtar en hink med dricksvatten vid den tank som kommunen placerat utanför entrén till skolköket till Skattkärrsskolan.

3 / 3

Teknik– och fastighetsförvaltningen håller på att spola rent vattenposterna i Skattkärr för att få bort att vatten som visar spår av e. coli-bakterier. Själva källan är spårad till vattentornet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Vatten på flaska i Skattkärrsskolan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!