Torsdag, 21 september - vecka 38
Karlstad

Världsstjärna pratade e-sport

Foto: Tommy Andersson

E-sporten kämpar för att komma in i Riksidrottsförbundet och under helgen tas ett beslut om förslaget ska läggas på is till 2019. Men under torsdagen höll profilerna Tommy Ingemarsson och Sam Schönbeck en presentation för sektorn inom kultur och fritid i Värmland om e-sportens framfart.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Starten för Region Värmlands kultur- och fritidskonferens ägde rum under torsdagsförmiddagen på Karlstads CCC. Konferensen vände sig till personer som blivit förtroendevalda och tjänstemännen inom den aktuella sektorn och totalt deltog närmare 40 personer från hela länet. På programmet stod bland annat unga och medier och e-sportens framfart och möjligheter.

– Vi anordnar konferensen för att få mer kunskap om aktuella ämnen. Förra gången hade vi integrationsfrågan och i år har vi valt att fokusera på barn och ungdomars medievanor. När vi satt med arbetsgruppen kom vi fram till att just e-sport var någonting som vi inte hade kunskap om men som har en enorm framväxt. För oss som jobbar inom den är sektorn, både tjänstemän och politiker, är det här ett nytt fenomen och vi har inte riktigt hängt med, säger Ingrid Strengsdal, administrativ chef på Region Värmland.

Därför valde de att bjuda in Tommy "Potti" Ingemarsson som har tio VM-titlar i e-sport och är grundare av spelorganisationen Ninjas in pyjamas som snabbt blivit ett världsfenomen.

– Vi har sett att e-sporten hade fler tittare än hela OS förra sommaren i hela världen. Det säger en del om hur stort intresset är. Bara i Sverige tittar över 370 000 personer i genomsnitt på e-sport varje dag. Jämför det med all annan gemensam sport som har 280 000 tittare och dag, säger han.

Just nu är han vd för Area academy som bland annat anordnar e-sportläger och samarbetar med skolor där man infört det som kurs i programmet.

– Viljan fanns men knappt något mentorskap, därför var det så viktigt att starta det här. Jag tror inte så många tänker på alla fördelar med e-sport. Det ger både social kompetens, motivation, strategiskt tänkande och analysförmåga hos utövarna. Det är även brist på programmerare i Sverige, det där därför många företag flyttar utomlands. Som e-sportare krävs det att man kan programmera och många av mina vänner är duktiga på systemvetenskap.

• Vad tycker ni om Region Värmlands initiativ att ha en konferens om ämnet?

– Det är jätteroligt och positivt att de bjöd in till den här konferensen och det behövs rent allmänt. Region Värmland visar att de har en nyare förståelse när de går in och säger att "vi inte vet så mycket men vi vill veta", säger Sam Schönbeck som är projektledare för Area academy.

Rätta oss
1 / 2

E-sport. Under konferensen hade de riggat upp dataskärmar inne på Karlstads CCC där deltagarna kunde passa på att testa på hur det fungerade med e-sportandet eller möta Tommy själv i en duell.

2 / 2

Sam Schönbeck är grundare till det svenska e-sportförbundet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Världsstjärna pratade e-sport

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!