Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Karlstad

SD:s namnlistor kan bli offentliga

Foto: Peter Bäcker

SD lovar anonymitet till alla som skriver på listorna för att få till en folkomröstning om moské i Karlstad.

Men de missade en sak.

Efter att namnlistorna lämnas över till Karlstads kommun blir de en offentlig handling – som vem som helst kan begära ut.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Frågan om ett eventuellt moskébygge på Rud har väckt kontroverser under de snart två år som planeringen pågått. I den sista samrådsvändan kom cirka 500 synpunkter in, varav det stora flertalet kritiska.

I februari gav sig också SD in i frågan på ett mer konkret sätt. De vill få till en kommunal folkomröstning och började samla in underskrifter. För att tvinga fram en omröstning krävs dock ett antal saker:

• Alla som skriver under måste vara folkbokförda i Karlstads kommun och röstberättigade.

• Detta måste kommunen kunna kontrollera, vilket kräver att personnummer, adress och datum inkluderas till varje underskrift.

Till saken hör att SD längst ned på varje lista poängterar att de uppgifter som lämnas in ska behandlas diskret. ”Alla personuppgifter kommer att raderas efter det att kampanjen avslutats. Inga uppgifter kommer att spridas vidare.”

Men vad som inte står med är att Karlstads kommun inte kan vägra att lämna ut namnen, efter att de väl lämnats in. De är att betrakta som en offentlig handling och kan alltså begäras ut av vem som helst.

Riksdagsledamoten och distriktsordföranden Runar Filper säger först att det inte stämmer:

– Nej, namnlistorna går väl till Valmyndigheten eller nånstans, och sen kontrollerar de att folk som skrivit på är Karlstadsbor. De namnen kan väl inte lämnas ut?

• Jo. Det är inte Valmyndigheten utan Karlstads kommun som hanterar namnen, och enligt deras jurister blir de en offentlig handling när de kommer in.

– Jaha. Det var inte nåt som jag, eller vi, hade koll på. Men med formuleringen menar vi ju främst att SD inte ska spara uppgifterna och sprida dem vidare. Vad kommunen gör med dem är ju inte upp till oss.

• Du tror inte att många som skrivit under uppfattat att deras namn inte kan lämnas ut, med tanke på hur ni formulerat det på listorna? Det här är ju ändå en känslig och kontroversiell fråga?

– Nja, i grunden är det väl bra om man står för sin sak, men det är väl möjligt att inte alla tycker det är så roligt om det blir offentlig handling. Men så är det tydligen.

Till dags dato har närmare 2 000 namn samlats in. För att komma upp till 10 procent av de röstberättigade i kommunen krävs 7 300 – och det inom sex månader.

– Jag tror fortfarande att vi når det, säger Runar Filper.

Rätta oss
1 / 1

Runar Filper (SD) hade inte koll på att de namnlistor som nu samlas in för en folkomröstning i moskéfrågan kan offentliggöras efter att de lämnats in till Karlstads kommun.

Aktuell artikel (1 av 8)
SD:s namnlistor kan bli offentliga

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!