Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Karlstad

Terrorister skapas inte i moskén

Foto: Tommy Andersson

I dag ska kommunfullmäktige i Karlstad besluta om moskén på Rud. En fråga som väckt mycket oro och debatt.

Forskning visar dock att det inte i första hand moskéer som är platsen för jihadistisk radikalisering, utan snarare kampsportsklubbar och fängelser.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det berättar Hans Lödén, professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet, som nyligen skrev en debattartikel i ämnet med anledning av det omdiskuterade moskébygget i Karlstad.

– Jag har inte gjort egen forskning i ämnet, men läst en del av den forskning som finns gällande kopplingen mellan moskéer och radikalisering.

Och där vill Hans Lödén främst lyfta fram den franske statsvetaren Olivier Roy, som bland annat summerat sin egen och andras forskning på området i boken ”Jihad and death. The global appeal of islamic state” som gavs ut tidigare i år.

– Det jag tycker är intressant är att han gått igenom alla kända jihadistiska terrorister i Frankrike och Belgien de senaste 20 åren.

Totalt har Olivier Roy samlat uppgifter om cirka 100 personer som begått terrordåd i de två länderna de senaste 20 åren, eller som radikaliserats där och sedan rest till Syrien eller Irak för att kriga. Sammanställningen visar att nästan alla är andra generationens invandrare och att alla är unga. Påfallande många har levt välintegrerade och sekulära liv innan de intresserat sig för jihadismen. Men samtidigt är gruppen som levt i dysfunktionella familjer och till och med växt upp som föräldralösa överrepresenterade. Nästan hälften har kriminell bakgrund.

Det vill säga det verkar handla om unga människor som söker en stark gruppidentitet och i detta påminner de en hel del om de unga människor som under 70- och 80-talen radikaliserades i politiska terror-rörelser som Röda arméfraktionen, RAF, och Irländska republikanska armén, IRA.

– Ja, så ser Olivier Roy det också. Att det snarast handlar om att radikalisering tillhör ungdomsgenerationen över tid. Den positionen är omstridd och andra forskare säger emot honom. Men av det man känner till om gärningspersonerna bakom de senaste terrordåden i Storbritannien så verkar det ju som att dessa mönster går igen, säger Hans Lödén.

I just Storbritannien kan extrema imamer eventuellt ha påverkat radikaliseringen i några fall. Men när det gäller det 100-tal unga fransmän och belgare som Roy studerat går det inte att se kopplingar mellan moskéer och radikaliseringen. Den har snarare skett i kontakt med kompisar eller unga släktingar på fängelser eller i kampsportsklubbar. I den mån de blivande jihadisterna haft kontakt med en moské så har de snarare kastats ut från den.

– Så var det med några av de senaste gärningspersonerna vid London bridge också. Och i Storbritannien har många imamer gått ut offentligt med att de vägrar be för de döda terroristerna, säger Hans Lödén.

När frågan om detaljplanen för ett moskébygge på Rud var uppe i kommunstyrelsen i maj röstade en bred majoritet ja. Bara Moderaterna och Kristdemokraterna röstade nej.

I kommunfullmäktige får de två senare partierna sällskap i sitt motstånd mot detaljplanen av Sverigedemokraterna (se artikel intill). Men de fem partier som är för moskén representerar två tredjedelar av fullmäktige, vilket innebär att det högst troligen blir ett ja till bygge.

Rätta oss
1 / 2

I dag ska kommunfullmäktige besluta om bygget av en moské på Rud i Karlstad. När frågan var uppe i kommunstyrelsen röstade en bred majoritet ja till bygget.

2 / 2

Hans Lödén, professor i statsvetenskap vid Karlstads universitet, vill lyfta fram fransk forskning som visar att det snarare är kampsportsklubbar och fängelser man ska oroa sig för när det gäller radikalisering.

Aktuell artikel (1 av 8)
Terrorister skapas inte i moskén

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!