Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Karlstad

Tar över driften av vindparken

Foto: Peter Bäcker

Vindpark Vänern har ännu inte hittat någon köpare till sina vindkraftverk. Däremot har man skrivit kontrakt med ett företag som ska sköta drift, underhåll och service.

– De delarna får ingå i affären om en sådan blir av, säger vd:n Mats Enmark.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är Rabbalshede Kraft som nyligen vunnit upphandlingen av skötseln av vindkraftverken vid Gässlingegrundet. Det handlar dels om de fem verk som ägs av Karlstads och Hammarö kommuner, men även två till: de som ägs av Kyrkvinden Ekonomisk förening och Vindkraft Gässlingen Ekonomisk förening.

Däremot ingår inte de sista tre verken som ägs av Pettersson Vind AB, då det företaget har en egen drift- och underhållsorganisation.

Enligt Mats Enmark har Vindpark Vänern saknat en mer uppstyrd drift- och servicefunktion under en tid, då reparationerna gjort det svårt. Nu när alla verk fungerar som avsett krävs dock en samlad upphandling.

– Vi delade upp det hela på fyra separata upphandlingar och fick in ett antal anbud. Rabbalshede hade bästa anbuden på tre av delarna. Det handlar om den dagliga servicen ute på plats, om driftövervakningen som sker på distans och 24 timmar om dygnet och om förvaltningen som bland annat innefattar kontakt med leverantörer och entreprenörer, förklarar Mats Enmark.

Den sista upphandlingen – transporterna till och från verken – kommer att skötas av Karlstad Sjötrafik (som också kör båtbussarna i Karlstad).

Rabbalshede Kraft äger och förvaltar sedan tidigare flera egna vindkraftverk och har också hand om driften av flera andra verk, både kring Vänern och i Norrland.

• Vad innebär det här för den eventuella försäljningen av Vindpark Vänerns verk?

– Den processen löper vidare, och den här serviceorganisationen får i så fall följa med i affären. Vi har fått in ett antal anbud och mäklaren håller just nu på att sammanställa dem för styrelsen att ta ställning till i september. Det hela har dragit ut på tiden en aning då priserna på elcertifikat sjunkit kraftigt och elpriserna också ligger lågt, säger Mats Enmark.

• Är det sannolikt att det blir en försäljning nu?

– Det är en möjlighet att det hela skjuts på framtiden en aning, men det är också möjligt att vi går vidare med en försäljning i skarpt läge. Det är en fråga för ägarna.

Rätta oss
1 / 1

Upphandlat. Rabbalshede Kraft kommer att sköta driften och underhållet på sju av tio vindkraftverk vid Gässlingegrundet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Tar över driften av vindparken

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!