Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Karlstad

Spes ska ge stöd till efterlevande

Lokalavdelning håller på att bildas i Karlstad
Foto: Kent Sjögren

Att prata om självmord är svårt, det blir alla efterlevande snart plågsamt medvetna om. Vänner och bekanta tystnar.

Och det är inte lätt att hitta stöd i kommunerna eller landstinget.

Svaret? Kanske stavas det Spes – som snart drar igång i Karlstad.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Spes står för Riksförbundet för Suicidprevention och efterlevandes stöd, en ideell rörelse som funnits i bortåt 30 år. Men den närmaste lokalavdelningen ligger i Örebro. Tack vare ett riktat regeringsbidrag på en miljon kronor pågår dock ett intensivt arbete för fler filialer.

På måndagen fanns Spes ungdomsansvarige Marcus Eriksson på plats i Karlstad för att träffa några värmlänningar med egna erfarenheter av anhöriga som begått självmord.

– Vi gick ut via Facebook och Instagram och fick snabbt gensvar. Tanken är att vi ska komma i gång med träffar en gång i månaden här i Sensus lokal vid Norrstrandskyrkan, förklarar han.

Bland de som hörsammat Spes förfrågan finns bland andra Anette Utter Axelsson från Torsby. När hennes son David i december förra året avslutade sitt liv kom det som en blixt från klar himmel:

– Jag visste inte ens att han mådde dåligt. För mig blev räddningen att jag kom till en psykoterapeut ganska snart och fick börja prata om det. Det är inte lätt, folk vet ofta inte vad de ska säga. En expedit på en affär pratar bebisspråk med mig nuförtiden. Men man behöver egentligen inte säga så mycket, det är viktigare att lyssna.

Hon, Lena-Pia Ericsson från Sunne och Natalie Grundmyren från Borgvik är några av de som nu hoppas att Spes kan bli en mötesplats där man kan få prata av sig och lyssna på andra med liknande erfarenheter.

– Just det är så viktigt. Min dotter brukar säga att ”det är ingen idé, folk förstår ju inte”. Men här gör alla det, säger Lena-Pia.

Enligt Marcus Eriksson kommer förbundet att stötta på olika sätt, till en början genom att han eller någon annan deltar på månadsträffarna. Dessutom erbjuds flera utbildningar, bland annat i föreningsteknik och första hjälpen i psykisk hälsa.

– Jag tror man om 20-30 år kommer se tillbaka och säga att det var nu det började, nu vi tog saken på allvar. Det är dags att lägga all skam och skuld åt sidan och prata med varandra för att kunna läka, säger Marcus Eriksson.

Rätta oss
1 / 1

Hoppfulla. Anette Utter Axelsson och Marcus Eriksson hoppas att Spes Karlstad kan bli en mötesplats för alla värmlänningar med en anhörig som tagit sitt liv.

Aktuell artikel (1 av 8)
Spes ska ge stöd till efterlevande

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!