Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 16 augusti - vecka 33
Karlstad

"Sotarpiraterna" tillbaka i länet

Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX

Även denna sommar verkar de så kallade "Sotarpiraterna" ha slagit till mot Västsverige och framför allt Karlstadområdet. Försäljare ringer upp privatpersoner och säger att deras tjänster är obligatoriska, vilket inte är fallet enligt svensk lagstiftning. Nu varnas allmänheten för att svara på dessa samtal.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ett hundratal personer i Karlstadområdet har under måndagen och tisdagen blivit kontaktade av personer som uppger sig komma från en firma som utför sotaruppdrag.

En av dem som blev uppringda var Katrin Fejes i Skåre.

– En man ringde oss igår kväll, klockan var runt halv sex och jag höll på att göra kvällsmat. Jag brukar normalt inte svara på nummer jag inte känner igen men den här gången gjorde jag det. Han presenterade sig från den där firman med sotning och ventilationsservice, säger hon.

Mannen började prata om att de ville göra rent Katrins skorsten och ventilation bakom spiskåpan. Hon började ana oråd och gick ut till sin sambo där hon frågade om de verkligen behövde de tjänsterna.

– Jag var rätt anti från början och kände att det inte var mitt område men min sambo är byggingenjör så han skulle ju ha koll. Han svarade att vi löser det själva och då avslutades samtalet ganska snabbt.

Hurdan var mannen i telefonen?

– Väldigt loj och det lät väl inte som att han riktigt ville sälja grejor. Det var bara konstigt. Numret var utlandsregistrerat läste jag. Hoppas bara ingen äldre blir lurad eller förvirrad av de här.

Några minuter efter att samtalet avslutats gick hon in på en grupp på Facebook där en handfull personer skrivit om samma upplevelse. Dock hade inte vissa ”försäljare” varit loja och ointresserade utan i stället varit väldigt på och bland annat nämnt att avtalet skulle vara obligatoriskt och att de skulle göra hembesök. De tryckte även på att tjänsten var ett krav enligt svensk lag och att ordinarie sotare inte utförde denna hos den uppringda personen.

För de som frågade efter en prissumma på tjänsterna fick de svaret 1 900 kronor och för de som inte hann avsluta samtalen i tid kom strax därefter en bokningsbekräftelse ihop med en utsatt tid.

Under samma tidsperiod i fjol gick både polis, kommun och räddningstjänst i länet ut med varningar kring ”Sotarpiraternas” framfart.

– Budskapet i telefonsamtalet är att sotaren är i området för tillfället och att det är dags för sotning av imkanaler. Det är då lätt hänt att kunden förknippar företagets tjänster med de lagstadgade tjänster som de kommunalt upphandlade skorstensfejarmästarna sköter gällande eldstäder och tillhörande rökkanaler. Vid kontakten framstår det som att rengöringen är ett krav, vilket inte stämmer, sa Hans Berged, chef för räddningstjänstens förebyggandeavdelning till VF då.

VF gjorde även ett försök att ringa upp firman på 019-numret under onsdagen men kopplades direkt till en utländsk röstbrevlåda där det inte gick att lämna något meddelande på grund av att den uppgavs vara full.

– Så här agerar inte seriösa sotare eller andra hantverkare. Beställ inga jobb av folk som ringer upp eller knackar på. Folk i gemen är väldigt medvetna om riskerna med att anlita oseriösa hantverkare i dag. Men tyvärr inte alla, så vi måste ständigt gå ut och varna för att göra avtal med firmor man inte har koll på, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i Region väst till Expressen.

––––––––

Tidigare i våras gick Polisen ut på sina olika kanaler med följande information om man blivit utsatt för telefonsamtalen:

• Kontrollera att telefonnumret går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

• Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

• Ta referenser från tidigare utförda arbeten.

• Begär ID-handlingar på personerna.

• Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av sotaren och vad det kostar - låt inte arbetet påbörjas utan avtal.

• Lägg inte ut nyckel till sotaren.

Rätta oss
1 / 1

En auktoriserad sotare kontaktar privatpersoner via brev i god tid innan sotningen sker. Sotarpiraterna som härjar i länet just nu ringer och försöker boka dyra hembesök.

Aktuell artikel (1 av 8)
"Sotarpiraterna" tillbaka i länet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!