Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 november - vecka 47
Karlstad

Sjöstedt bullar upp inför valåret

Foto: Håkan Strandman

V-partiledaren Jonas Sjöstedt har två passioner: politik och brödbak.

I Karlstad fick han på måndagen utlopp för lite av varje.

– Om jag blir avsatt på kongressen i februari har ni mig här på måndagen efteråt!

Artikeln fortsätter efter annonsen

Kommentaren fälldes inne på Artisan Bread vid Kasernhöjden, vilket var Vänsterpartiledarens första anhalt under Karlstadsbesöket. Och det var nog en smula skämtsamt. 52-åringen har inga som helst planer på att lämna toppositionen, och partiet lär inte vilja bli av med honom.

Men att bakning är något han brinner för, det är inget skämt:

– Ja, jag jobbar ju med ord, ord, ord hela dagarna, så det är skönt att göra nåt med händerna som uppskattas. Sonen äter bara mitt bröd, haha. Det blir nog två-tre gånger i veckan i snitt och favoriten är ett rågbröd med äpple och hasselnötter – och gärna kardemumma nu till jul.

Mattias Dröschmeister och Gustav Fagerman som startade bageriet 2014 hade dagen till ära förberett en croissantdeg, som Sjöstedt fick vara med och lägga sista händerna vid. Han pepprade under tiden duon med frågor om allt från råvaror till hur Karlstads kommuns linvsmedelsinspektörer sköter sig. "Utmärkt" blev svaret.

Det hela är en del i en utdragen förvalsturné, där frågor kring jämlikhet och rättvisefrågor dryftas. Senare på måndagskvällen stod till exempel ett pod-samtal med två Karlstadspensionärer på agendan, samt ett öppet möte på Värmlands museum.

– Det handlar om att lyssna på människor och prata om villkoren i samhället. Vi har alldeles nyligen, genom rapporteringen om Allra och Paradisläckan, fått nya exempel på hur klyftorna fortsätter växa. Väldigt många pensionärer får det inte att gå runt medan sådana som Leif Östling gnäller över att han får för lite för sina skattepengar. Vi närmar oss en punkt där inte längre samhället håller ihop.

Du har riktat kritik mot S för att de är för fega när det kommer till fördelningspolitiken?

– Det har varit den stora konflikten mellan oss och regeringen den här mandatperioden. Det går bra när det handlar om glasögonbidrag till barn eller satsningar på fria mediciner, men att höja skatter för de välbeställda sitter långt inne.

Vad är din känsla inför valåret 2018?

– Det ska bli roligt. Vi har vår kongress här i Karlstad i februari, därefter kan man säga att valrörelsen drar i gång. Och jag tror att folket vill ha en mer rättvis politik – till och med Björklund talade om jämlikhet i Almedalen i somras, då är nåt på väg att hända.

– Samtidigt ska man säga att om S får regera med C och L som de verkar vilja, då kommer vi inte att få se alls lika många rättvisereformer som vi sett de senaste åren.

Rätta oss
1 / 2

Gustav Fagergren höll koll på V-partiledaren när han assisterade vid Artisans bakbord under måndagens besök. "Det här var kul, hemma blir det mest vanligt bröd", menade Sjöstedt.

2 / 2

Gustav Fagergren och Mattias Dröschmeister överöstes av frågor av Jonas Sjöstedt. "Småföretagare måste ha vettiga villkor och få det lättare att anställa", menade han.

Aktuell artikel (1 av 8)
Sjöstedt bullar upp inför valåret

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!