Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Karlstad

Schyman bjöd in till party

Foto: Håkan Strandman

Partiledaren för Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman, besökte både Karlstad och Kristinehamn under onsdagen med sin homeparty-turné. Syftet var att prata om feministisk folkbildning.

– Det är viktigt med nya tankar från nya personer i politiken, säger hon.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Feministiskt initiativ lanserade mötet som en möjlighet att höra något annat än att Sverige är på väg mot en systemkollaps.

– Många känner sig besvikna av den senaste tidens dramatiskt förändrade politik i Europa och USA. I kölvattnet av detta växer intresset för F!. Många vill kunna kanalisera sin frustration tillsammans med andra. Därför åker jag på turné, säger Gudrun Schyman.

Det första stoppet för homepartyt blev på Olssons bazar där ett hundratal nyfikna hade samlats för att lyssna på den 90 minuter långa föreläsningen. Efter en historisk tillbakablick på både Miljöpartiets ingång i riksdagen och att politiken i början egentligen bara handlat om klass och pengar lyftes partiets hjärtefrågor upp.

– F! är för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det är de här frågorna som har legat och skvalpat så länge och som man tycker är kvinnofrågor, särintressen eller sidofrågor. Vi menar att dessa måste in i politiken. Vi måste veta att de här gamla unkna idéerna om att vi är olika för att vi har olika kön påverkar hela samhällsutvecklingen och mynnar ut i diskriminering i olika slag.

Under 2014 gick partiet till val med parollen "ut med rasisterna in med feministerna", något som enligt Schyman kommer att bli ännu viktigare inför det kommande valåret.

– Vi har en politisk utveckling där vi ser hur politiska rörelser och partier som har en helt annan dagordning attackerar mänskliga rättigheter. Kvinnor och hbtq-personer får inte ha samma rättigheter, de kastar ut invandrare och lägger taggtråd runt gränserna. Det är en fruktansvärd utveckling och Sverigedemokraterna är en del i detta.

– De står för nation, tradition, normer och militarism med stora steg bakåt in i framtiden. Vi står för normkritik, öppenhet, stärka mänskliga rättigheter och antimilitarism. En väldigt tydlig motsättning.

Rätta oss
1 / 4

2 / 4

Hjärtefrågor. Inför ett fullsatt Olssons bazar föreläste Gudrun Schyman om hur viktigt det är med jämställdhet och mänskliga rättigheter.

3 / 4

4 / 4

Aktuell artikel (1 av 8)
Schyman bjöd in till party

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!