Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Karlstad

Letade efter borttappade fiskedrag – fann granater

Foto: Håkan Strandman

(Uppdaterad) I slutet av förra veckan kontaktade tre unga fiskare polisen och visade upp sin fångst – en mängd militära granater.

Nu är Sandbäckstjärn avspärrat tills vidare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Vi blev kontaktade av tre yngre män i torsdags. De tog med oss till en rastplats som finns vid en av fiskeplatserna vid Sandbäckstjärn och visade upp sin fångst som de radat upp på ett bord. Det visade sig vara en relativt stor mängd granater, berättar Orla Kristoffersson, lokalpolisområdeschef i Karlstad.

Han kontaktade i sin tur polisens bombgrupp i Göteborg som kom till tjärnet på fredagen och konstaterade att det mycket riktigt handlade om granater.

– Dock utan tändhattar, som tur var, säger Orla Kristoffersson.

Det innebär att det inte var någon omedelbar fara för att granaterna skulle explodera. Men Orla Kristoffersson känner sig ändå klart bekymrad av fiskefångsten.

– Min bedömning är att det är allvarligt om folk får upp sådant här ur tjärnet.

Anledningen till att de tre unga fiskarna fick upp sin ovanliga fångst var att de försökte få upp förlorade drag ur tjärnet. Detta genom att fiska med magneter i tjärnet. Men i stället för fiskedrag och krokar fäste magneterna alltså vid granater.

Granaterna tros härstamma från regementet I2:s tidigare verksamhet i området.

– Jag har poliser hos mig som tidigare varit officerare. Och de har berättat att det var så att man dumpade ammunition och sprängmedel i tjärnet, säger Orla Kristoffersson.

Något som också är allmänt känt, enligt Karlstads kommun som numer är markägare i området. När kommunen tog över ansvaret för Sandbäcksområdet fick man intrycket att Försvarsmakten bedömde att sprängmedlen låg säkra i bottendyn och inte utgjorde någon fara för allmänheten.

– Det finns säkert massor med militärt materiel i tjärnet. Men det känns ju inte så bra om den kommer upp så här, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör i Karlstad.

Efter förra veckans fiskefångst kopplades länsstyrelsen in för bedömning. Det är nämligen den myndighet som har befogenhet att besluta om tillträdesförbud. Länsstyrelsen beslutade då att det inte är tillåtet att vistas i eller kring tjärnet enligt ordningslagens tredje kapitel, elfte paragrafen.

– Och vi blev i egenskap av markägare ombedda att spärra av vilket vi nu gjort, säger Per-Anders Bergman.

– Det är straffbart att bryta mot avspärrningen, påpekar Orla Kristoffersson.

Hur länge avspärrningen ska finnas på plats är oklart. Det är heller inte bestämt om kommunen, polisen eller militären ska försöka städa upp på botten av Sandbäckstjärnet.

– Vi har bett kommunen att försöka få till ett möte där vi, kommunen, länsstyrelsen och försvarsmakten är med och diskuterar hur vi går vidare. Vi får se vad som sägs vid det mötet, säger Orla Kristoffersson.

Rätta oss
1 / 1

Det är tills vidare förbjudet att visats i eller kring Sandbäckstjärn eftersom den ammunition och sprängmedel som militären dumpade där en gång inte låg så säker i bottendyn som man trodde.

Aktuell artikel (1 av 8)
Letade efter borttappade fiskedrag – fann granater

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!