Fredag, 22 september - vecka 38
Karlstad

Så firas systerskapet 8 mars

Foto: Helena Dahlgren

På onsdag nästa vecka firas internationella kvinnodagen med Festival för systerskap i Karlstad för 14 gången.

– 8 mars är en dag då vi ska lyfta fram våra framgångar och fira, säger Johanna Svanberg, från Soroptimisterna som är en av festivalarrangörerna.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Tjejer och kvinnor är i fokus, men vi vill verkligen att alla ska komma, männen också, säger Bettan Karlsson från ABF, en annan av arrangörerna.

– Jag skulle vilja att det blev lika festligt som syttende mai.

I entréhallen i Stadsbiblioteket i Karlstad, där festivalen också arrangeras nästa vecka, finns en utställning över systerskapsfestivalens 14-åriga historia.

Har det då blivit bättre ställt med jämställdheten under de 14 åren?

– Jag tycker att det blivit värre, säger Margareta Ohlsson, Fredrika Bremer-förbundet.

– Det är lite som att dansa – det är ett steg framåt och några bakåt, säger Johanna Svanberg.

– Jag var med i Grupp 8 och trodde att vi fixat allt. Vi fick kämpa väldigt på våra arbetsplatser, både männen, andra kvinnor som var hemmafruar och våra egna föräldrar tyckte att vi inte skulle fortsätta jobba när vi fått barn. Sedan togs sambeskattningen bort, men vad gjordes åt männen? Inget gjordes för att de skulle ta större ansvar för barnen, fortsätter Margareta Ohlsson.

– Jag tycker ändå att det blivit bättre, rent generellt. Men samtidigt är situationen oroande med det som pågår i Ryssland, USA och Turkiet, säger Marianne Dahlberg, från Alla kvinnors hus och kvinnojouren.

– Det blir väldigt mycket diskussioner med väldigt olika åsikter när vi träffas, säger Bettan Karlsson.

– Vi är alla offer för patriarkatet. När ni startade festivalen var vi bara åtta, nio år och det känns som det hänt mycket de senaste åren. När vi är ute i skolor får vi frågor om samtycke, hbtq och könsidentitet. Lärare och fritidsgårdspersonal är också engagerade. Men tänker man tillbaka så hade ju till exempel mormors mamma inte ens rösträtt. Det är helt sjukt, säger Gry Andersson, från Tjejjouren.

– Vi har haft regelbundna träffar på fritidsgårdar runtom tidigare. Ju mer vi visar oss, desto mer stöd får vi. Vi peppar unga tjejer att lära sig om sin kropp, att det är de själva som har rätt till den, säger Caroline Johansson, också från Tjejjouren.

Några av de tidigare åren har Festival för systerskap varit veckolång. I år blir det en kväll.

– Eftersom det är en vardag börjar vi inte förrän vid 17 för att folk ska hinna från sina jobb och så, säger Bettan Karlsson, som påpekar att biljetterna släpps redan en vecka i förväg, onsdag 1 mars.

Programmet börjar med soppa, sedan stämmer universitetskören Söt Likör upp i sång innan det blir föreläsning med sexologen, sjuksköterskan och barnmorskan Gunilla Larsson.

– Jag ska prata om man måste välja mellan sex eller karriär.

• Måste man det?

– Grunden är att ställa sig frågor om ”Vad vill jag med sex? Vad är det för mig?”, det gäller att komma överens med sig själv. När det gäller hur långt jämställdheten kommit så är jag jättebekymrad över kroppsidealen som råder i dag. Det är ett väldigt stort fokus på utseende. Och så har vi alla bloggar. Det är bara nonsensgrejer, ingen substans alls.

En allvarlig stund, som också bjuder på fniss av igenkänning, utlovas under Gunilla Larssons föreläsning.

Festivalen avslutas sedan med en manifestation för jämställdhet.

– Det blir en tyst manifestation där vi tågar en slinga genom stan. Den börjar och slutar på Stora torget, berättar Gry Andersson, från Tjejjouren.

– Det blir tal före manifestationen. Nu bjuder vi in så många som möjligt. Vi siktade på 100 personer i manifestationen men tror att det kommer betydligt fler än så, säger Caroline Johansson.

---

Fakta:

• Festival för systerskap har arrangerats i Karlstad sedan 2004. Det började som en heldagsfestival på Tolvmansgatans fritidsgård och har sedan utvecklats till ett årligt återkommande arrangemang kring 8 mars med spelningar, workshops och föreläsningar.

• I år arrangeras festivalen i Stadsbiblioteket i Karlstad med soppa, konsert med kören Söt Likör, föreläsning med rubriken ”Karriär eller sex – måste man välja?” samt en avslutande manifestation för jämställdhet.

Rätta oss
1 / 1

Johanna Svanberg, Soroptimisterna, Gunilla Larsson, sexolog och föreläsare, Caroline Johansson, Tjejjouren, Marianne Dahlberg, Alla kvinnors hus, och Bettan Karlsson, ABF, är några av arrangörerna bakom Festival för systerskap på onsdag nästa vecka.

Aktuell artikel (1 av 8)
Så firas systerskapet 8 mars

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!