Torsdag, 21 september - vecka 38
Karlstad

Ridanläggning i akut behov av renovering

Färjestads ridklubbs anläggning är i akut behov av renovering. Läget är så pass kritiskt att det krävs omedelbara åtgärder för att inte verksamheten ska riskera att stängas.

– Något måste göras nu, säger ridskolechefen Ingrid Olsson.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Att Färjestads ridklubbs anläggning är i stort behov av renovering har varit på tapeten en längre tid. Både förstudier och projekteringsarbete har inletts vid tidigare tillfällen och Karlstads kommun har också uttalat en satsning på ett utvecklingsarbete av ridklubbarna. Men några konkreta åtgärder har oavsett inte vidtagits.

– Problemet är bara att för vår del går det inte att sätta på paus, vår verksamhet ska fortsätta trots att anläggningen bokstavligt talat håller på att säcka ihop, konstaterar ridskolechefen Ingrid Olsson.

Och nu tycks även politiker och tjänstemän vara av samma åsikt. I onsdags beslutade kultur- och fritidsnämnden att ge förvaltningen i uppdrag att göra klart förstudien om en renovering av Färjestads ridklubbs anläggning. Förvaltningen får också i uppdrag att gå vidare till planeringsfasen och presentera en kostnadsberäkning.

– Vi var ute på ett studiebesök och är blocköverskridande eniga om att läget verkligen är akut. Vi behöver föra en dialog framåt med alla ridklubbar i kommunen, men vad gäller Färjestads ridklubb så måste något göras omgående, säger Helene Lundberg (C), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Ridsport är Sveriges näst största ungdomsidrott efter fotbollen och den idrott i Sverige som har högst andelen aktiva kvinnor av alla Sveriges idrottsförbund. Varje år genomförs inte mindre än 5 miljoner ridtimmar på ridskolor runt om i landet. Färjestads ridklubb har 260 ridande elever och en ridlekisverksamhet för mindre barn som är oerhört populär.

– Vi ser ju Färjestads ishall härifrån och då är det klart att man funderar över hur det står till med jämställdheten egentligen. Det är mest tjejer som rider och det här är en jämställdhetsfråga. Vi har inte tid att vänta till nästa budget, stallet håller på att ramla ihop och ventilationen måste åtgärdas, som det är nu är det en säkerhetsrisk, säger Ingrid Olsson.

När en eventuell renovering av hela anläggningen kan påbörjas kan däremot ingen svara på.

– Vi tjänstemän skyndar på det här så mycket vi kan. Större delen av förstudien har redan gjorts och vi har en ganska tydlig bild av vad som behöver göras. Sedan är det trots allt upp till politikerna att ta beslut om budgeten, säger Anders Holmquist, utvecklingschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Rätta oss
1 / 2

Färjestads ridklubbs ordförande Mari Stål och ridskolechefen Ingrid Olsson tillsammans med ponnyn Monzoo. I bakgrunden syns ponnyn Tin-Tin. Båda ponnyerna tjänstgör i den populära ridlekisverksamheten.

2 / 2

Många står i kö för att få börja på ridlekis på Färjestads ridklubb. Lovisa Rhenberg på ponnyn Mynta är en av dem som deltar i verksamheten.

Aktuell artikel (1 av 8)
Ridanläggning i akut behov av renovering

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!