Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Karlstad

Rekordmånga röster

Foto: Håkan Strandman

Kyrkovalet brukar inte locka några rekordskaror till vallokalerna – men Karlstads pastorat är ett undantag.

Med flera dagar kvar till valdagen har redan dubbelt så många förtidsröstat i år som 2013.

Artikeln fortsätter efter annonsen

När kyrkovalet genomfördes förra gången lämnades 500 förtidsröster i Karlstads pastorat. Vilket alltså passerats med råge. Redan i tisdags – med fem dagar kvar till valdagen den 17 september – hade 993 personer röstat.

Marie Lundström, kommunikatör i Karlstads pastorat, är nöjd:

– Det känns fantastiskt roligt, och jag tror det finns flera orsaker. Dels har vi mycket mer generösa öppettider till vallokalerna i år – förra gången stängdes till exempel förtidsröstandet redan onsdagen innan valdagen – och dels har det generellt varit mer medialt intresse för kyrkovalet nu.

Marie Lundström tror också att det hårda, medvetet riktade arbete som lagts ned i stiftet för att sprida budskapet om kyrkan kan ha betalat sig.

– Vi har ju jobbat stenhårt på olika sätt för att berätta om vad kyrkan faktiskt gör. Att vi jobbar väldigt brett med allt från internationella frågor till väldigt lokalt. Många blir förvånade.

I förra kyrkovalet röstade totalt cirka 13 procent av de röstberättigade. Om det blir fler denna gång är oklart – men fler är i alla fall tidigt ute.

– Det kan nog bli ett par hundra till de sista dagarna. Det går till och med att förtidsrösta på valdagen i Domkyrkans församlingshus. Då är det bra om man har röstkortet med sig, men vi brukar också kunna ta fram uppgifterna i våra system.

Rätta oss
1 / 1

Karlstadsborna har varit ovanligt raska vad gäller kyrkovalsröstandet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Rekordmånga röster

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!