Söndag, 24 september - vecka 38
Karlstad

Populärt att låna frön

Foto: Helena Dahlgren

Det är många som drömmer om prunkande blommande rabatter och krukor. Men vad ska man välja och vad är lättast att börja odla i sina trädgårdsdrömmar? Ett sätt kan vara att låna och lämna frö.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Under lördagen lockades många Karlstadsbor till biblioteket, inte för att låna böcker utan att låna fröer. Det var Karlstads Trädgårdssällskap som arrangerade dagen "Låna och lämna frö".

– Vi började med den här dagen i Vålberg 2015 och där är vi även i morgon, söndag. 2016 var första gången vi var här på biblioteket och nu har även Kristinehamnsföreningen en sådan här dag. Det är populära arrangemang och många kommer hit för första gången. Intresset för att odla såväl blommor som grönsaker har blivit allt mer populärt bland yngre människor, berättar Ingrid Byman, Karlstads Trädgårdsförening.

Det fanns många fröpåsar att välja mellan: ettåriga och tvååriga blommor, perenner, grönsaker, kryddor och grankottar.

Emma Örtlund stod och bläddrade bland fröpåsarna tillsammans med sin moster Marianne Nilsson.

– Jag har aldrig sått egna blommor förut, så det är svårt att veta vad jag ska välja. Men de som har hand om detta har föreslagit ringblommor som ska vara lättsådda. Min favoritblomma är annars våreld och hösteld. Några påsar ska jag i varje fall ha med mig hem, sa Emma Örtlund.

Karlstads Trädgårdsförening menar att med att låna ett frö så är man med och startar en ny verksamhet i Värmland. De fröer som förhoppningsvis blir vackra blommor i sommar, bidrar till nästa års fröer på Låna och lämna frö dagen.

– När blommorna och de andra växterna har blommat klart för säsongen, så sparar du dina fröer till nästa år, tar med dem till den här dagen och lånar nya. Vi strävar efter återanvändning och ett tips är att förvara fröerna i ett melittafilter, för om fröerna är fuktiga när du tar hand om dem så suger melittafiltret upp fukten, säger Ingrid Byman.

Rätta oss
1 / 5

Emma Örtlund stod och bläddrade bland fröpåsarna till med sin moster Marianne Nilsson.

2 / 5

Så här gör du när du ska lämna tillbaka dina fröer berättar Ingrid Byman: "Lägg fröna i små märkta påsar, lägg gärna med en lapp om odlingsråd och historia. Lämna sen påsarna i den här kassen på biblioteket"

3 / 5

För att få veta vad det blir för blomma eller växt av fröerna går det att googla med sin mobiltelefon.

4 / 5

Melittafilter fungerar utmärkt som små påsar att förvara sina fröer i.

5 / 5

Alla är vi nybörjare i början och ringblommor är lätta att odla och blommar fint under sen hösten.

Aktuell artikel (1 av 8)
Populärt att låna frön

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!