Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 oktober - vecka 42
Karlstad

Nya fritidsgården håller inte måttet

Foto: Jeanette Dahlström

När Kronoparkens fritidsgård fick flytta till andra lokaler på grund av mögel uppstod problem. De nya lokalerna är avsevärt mindre vilket gjort att ungdomar blivit nekade i dörren.

– Vi fick inte komma in för att det var fullt, säger Josef Asghar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

En dag när ungdomarna skulle besöka fritidsgården i Kronoparkens Centrum fick de vända i dörren. Fritidsgården var stängd på grund av mögel fick de höra. Lokalen som inte ägs av Karlstad kommun har under drygt 20 år varit i stort behov av en upprustning. Trots det har ungdomarna på Kronoparken byggt upp fritidsgården till deras plats med utrymmen för en stor mängd aktiviteter.

– Vi förväntar oss inte att det ska bli samma som förut. Det var väldigt stort och det fanns många saker som vi kunde göra där. Men som det är nu är det för litet för att kunna göra saker som vi gjorde innan som exempelvis att spela pingis, berättar Lana Palani.

När fritidsgården stängde löste kommunen problemet genom att skapa plats i Fröding Arena. En plats som många hoppades skulle vara tillfällig men som nu verkar bli en permanent lösning. Josef Asghar och hans kompis var på väg till fritidsgården i Fröding Arena, men när de väl kom dit fick de vända i dörren.

– Vi fick höra att det var för många där inne och att vi inte kunde komma in. Det var tur att det var oss de nekade då för vi kunde ta det. Hade det varit någon av de yngre kanske de hade tagit det på ett annat sätt och inte velat gå tillbaka igen.

Josef Asghar är väl medveten om vikten av en fritidsgård på Kronoparken. Han har själv sett hur fritidsgården hindrat ungdomar från att hamna snett.

– Fritidsgården behövs. Det är viktigt att alla har en plats att vara på för annars finns det en stor risk att man kan hamna snett och att det slutar dåligt, jag har själv sett det, säger han.

Dekan Izat har under många år varit engagerad i ungdomarna på Kronoparken. Tillsammans med ungdomarna har han ideellt hjälpt dem att starta den obundna föreningen Parkens Lag.

– Jag har personligen vetat om att lokalen varit bristande sedan långt tillbaka. När jag fick höra att fritidsgården stängt blev jag uppriktigt orolig i hjärtat och åkte direkt till Kronoparken, säger Dekan Izat.

Utanför Frödingsskolan stod många av de ungdomarna som besöker fritidsgården. Där mötte de upp Dekan Izat.

– Vi kände att vi ville försöka göra något gott av det här och då ville vi starta en organisation, säger Josef Asghar.

Ur detta föddes Parkens Lag där ett 20-tal ungdomar varje söndag träffas för att diskutera frågor som rör Kronoparken. Förhoppningen är att Dekan Izat som under flera år arrangerat Kronoparkens Dag nu ska lämna över ansvaret till ungdomarna.

– Det är viktigt att man ser Parkens Lag som en aktör i det här när man diskuterar frågor som rör ungdomar på Kronoparken. Det är en organisation som har samhällsperspektivet samt kulturella och politiska inslag. När vi sitter och diskuterar kommer det många tankar och idéer från ungdomarna som man annars inte får höra. Vår förhoppning är att ena politiker oavsett vilken färg. Tanken är att Parkens Lag ska få chansen att arrangera Kronoparkens Dag 2018 så att de får chansen att jobba långsiktigt med något, säger Dekan Izat.

Rätta oss
1 / 2

Lana Palani, Elvis Eleven, Josef Asghar, Abdallah Mohammed och Sara Ako Ali är några av de ungdomar som skapat den ideella organisationen Parkens Lag. Här står de utanför den numera stängda fritidsgården.

2 / 2

Dekan Izat är orolig över utvecklingen på Kronoparken.

Aktuell artikel (1 av 8)
Nya fritidsgården håller inte måttet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!