Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 18 augusti - vecka 33
Karlstad

Ny kritik mot försäljningen av stadshuset: "Gör mig förbannad"

Foto: Linn Malmén

Stadshuset kunde ha sålts för 100 miljoner kronor – utan några krav på handel i fastigheten.

Det säger Gert Carlsson, vd på Profil invest AB, och reagerar starkt på ett uttalande som Per-Samuel Nisser (M) gjort som hävdar motsatsen.

– Det gör mig förbannad.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det Gert Carlsson vänder sig mot är ett uttalande som kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) gjort i en intervju i SVT Nyheter Värmland:

"De spelar på att det skulle finnas en prislapp på 50 miljoner till. Men det förutsätter att hela den fastigheten, tomten och området byggs om till köpcenter och det har aldrig varit aktuellt."

Men i Profil invest AB:s bud på 100 miljoner kronor – som var dubbelt så högt som det vinnande budet på 51 miljoner kronor – ingick inga planer på köpcentrum, menar Gert Carlsson.

– Det gjorde mig oerhört frustrerad att höra honom säga det.

– Något köpcentrum har jag aldrig haft planer på. Planen var att bibehålla fastigheten utan till- eller påbyggnad och det klargjorde jag också i ett möte med Peter Kullgren, säger han.

Innan stadshuset såldes för 51 miljoner kronor gjordes ytterligare en värdering på fastigheten på runt 100 miljoner. Den högre värderingen byggde på att bottenplanet skulle användas till handel.

Men några sådana planer har inte Profil invest heller haft, enligt Gert Carlsson.

– Vi skulle ha fortsatt hyra ut det som kontor. Den enda detaljplaneförändring som hade varit tvungen att ske var för att kunna hyra ut till kommersiella hyresgäster och inte till stat, kommun eller landsting.

När VF pratar med Per-Samuel Nisser poängterar han att värderingen på 100 miljoner kronor aldrig var relevant.

– Den var kopplad till att man skulle ha handel i fastigheten, och det har aldrig varit aktuellt, säger.

• Men Gert Carlsson säger att de hade betalat 100 miljoner utan att planera för handel i fastigheten.

– Det får stå för vad han säger, men det här är bakgrunden och såhär har det blivit. Det var den här affären som blev och vi får hoppas att det blir en bra affär, säger Per-Samuel Nisser och tillägger:

– Jag tycker inte att det är några konstigheter. Enskilda får naturligtvis ha åsikter, men vi står bakom det beslut som togs i det skedet. Vad det landar i är en process som pågår i stadsbyggnadsnämnden.

Gert Carlsson säger att han har lagt affären bakom sig.

– Det är ett köpeavtal tecknat. Men vad jag däremot kan påverka är att dementera vad han står och säger i teve som allmänheten tar del av. Det gör mig förbannad. Man ska inte stå där och säga så för att rädda sitt eget skinn.

Fotnot: Stadshuset i Karlstad såldes till ett fastighetsbolag knutet till IT-företaget Zynapp för 51 miljoner kronor, med en tilläggsklausul om att en ny värdering ska göras när den nya detaljplanen är klar och att köparen får stå för mellanskillnaden om värdet överstiger 51 miljoner kronor.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Ny kritik mot försäljningen av stadshuset: "Gör mig förbannad"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!