Fredag, 22 september - vecka 38
Karlstad

Nära krisläge för CSK

Foto: Helena Dahlgren

Patienttrycket på Centralsjukhuset är just nu stenhårt.

Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus har härjat i ett par veckor och läget närmar sig krisgränsen.

– Vi har haft på tal att införa så kallat stabsläge, säger Thomas Ahlqvist, chef för infektionskliniken.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var redan veckan före jul som antalet patienter som sökte vård på CSK:s akutmottagning började öka markant. Det är klart tidigare än normalt, enligt Petra Svedberg, verksamhetschef på akutmottagningen.

– Vi brukar ha en liten topp i mellandagarna, sen kommer influensan och vinterkräksjukan oftast en bit efter nyår. Men nu sammanföll allt på en gång. Från jul och framåt har trycket varit stenhårt.

• Hur har väntetiderna sett ut?

– Vi prioriterar utifrån medicinskt allvarliga lägen, men smittsamma sjukdomar är självklart också högt prioriterat. Patienter med den sortens problematik ska snabbt komma i vård. Men det har funnits lägen då det varit långa väntetider.

På infektionskliniken beskriver Thomas Ahlqvist läget just nu som ”pressat nästan till max”. Ett halvdussin extra vårdplatser har tagits fram, genom att delar av andra avdelningar tagits i anspråk. Vilket har krävt att extra personal fått plockas in. Ordinarie anställda har i sin tur tillfrågats om att frivilligt jobba övertid.

– Jag vet en sjuksköterska som jobbade hela dagen igår, sedan var hon kvar hela natten också. Alla ska ha en eloge, de inser det svåra läget och ställer upp hundraprocentigt. Men jag vet inte hur mycket mer vi klarar på frivillig basis.

• Vad innebär det?

– Karolinska sjukhuset i Stockholm fick ta till så kallat stabsläge i mellandagarna, och vi är inte långt ifrån det nu. Det skulle göra det möjligt att beordra övertid, till exempel.

En skillnad mot tidigare års influensor är att årets virusstam i högre grad drabbat äldre personer. Även vaccinerade individer har insjuknat. Enligt smittskyddsläkaren Ingemar Hallén går det dock inte att dra slutsatsen att vaccinet är undermåligt:

– Nej, enligt de tidigare rapporterna från Folkhälsoinstitutet matchar viruset och vaccinet varandra. Men när man har en virusstam som drabbar äldre i högre utsträckning blir det ett högre tryck på vården, de måste söka även om det handlar om en lite mildare influensa.

Thomas Ahlqvist hoppas kunna rida ut sjukdomsstormen utan krisåtgärder och beordrad övertid. Någon avmattning ser han dock inte på horisonten:

– Nej, och erfarenhetsmässigt vet vi att topparna för influensa och vinterkräksjuka brukar hålla i sig fem-sex veckor. Men vi kämpar på.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Nära krisläge för CSK

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!