Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Karlstad

Minister ger gott betyg till yrkeshögskolan

Foto: Håkan Strandman

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) besökte Karlstad Teknikcenter.

Det var ingen tillfällighet. Regeringen vill utöka antalet utbildningsplatser på yrkeshögskolor från dagens 30 000 till 44 000 år 2022.

– Vi stärker yrkeshögskolan för att se till att det finns bra utbildning som direkt leder till jobb inom industrin och välfärden, säger Anna Ekström.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sverige befinner sig i en högkonjunktur. Även om industrin går på högvarv så finns det orosmoln. I Småföretagsbarometern, som presenterades förra veckan, så pekas bristen på lämplig arbetskraft ut som det främsta hindret mot tillväxt. Anna Ekström är inne på samma linje under måndagens besök i Värmland.

– Vi har fortfarande en för stor arbetslöshet i Sverige, särskilt bland de som inte har en fullständig gymnasieutbildning, samtidigt har vi en jättestor brist på arbetskraft med rätt utbildning, säger hon.

När statsminister Stefan Löfven i förra veckan presenterade delar av budgetpropositionen så konstaterade han att det finns 350 000 arbetslösa, men också drygt 100 000 jobb som inte blir tillsatta för att arbetsgivare inte hittar rätt arbetskraft. Det är inte rätt matchning på utbud och efterfrågan.

– Om man läser tidningen så står det mycket att det är brist på sjuksköterskor, lärare och socialsekreterare. När jag träffar arbetsgivare pratar de mycket om bristen inom industrin och välfärden. I princip de som läst gymnasieskolans yrkesprogram. Där är nästa bekymmer. Det är alldeles för få som söker de programmen, konstaterar Ekström.

Att antalet sökande till yrkesprogrammen halverats de senaste tio åren är inte så konstigt menar ministern.

– När den borgliga regeringen gjorde en poäng av att man tog bort högskolebehörigheten så var det som att be om minskade söktal.

Utbildningsdepartementet har skickat ut ett remissförslag om att utöka antalet gymnasiepoäng så att yrkesprogrammen ska ge högskolebehörighet från och med 1 januari 2019.

– Vi ska ha kvar bredden och djupet i yrkesämnen. Det behöver eleverna när de kommer ut i yrkeslivet, sedan utökar vi med ett antal kurser som ger högskolebehörighet. Skulle det vara så att någon elev verkligen inte vill så kommer det att finnas möjlighet att välja bort den delen, säger Ekström.

Daniel Skålerud, rektor på Karlstad Teknikcenter, välkomnar satsningen på yrkeshögskolor.

– Det är ett stort steg i rätt riktning, säger han.

Karlstad Teknikcenter erbjuder sex utbildningsprogram under hösten. Populärast är utbildningen till vårdadministratör där det fanns drygt 200 sökande till höstens 20 platser.

– På vårdadministratörer har vi en anställningsbarhet på 100 procent, säger Skålerud.

Nio av tio som tar examen från yrkeshögskolan har ett jobb inom ett år.

– Och man får jobb för det man är utbildad för. Det är effektiv utbildningspolitik, säger Anna Ekström som under måndagen även träffade regionala företrädare i Kristinehamn angående regeringens utbyggnad av yrkesutbildning för vuxna.

– Regeringen avsätter jättestora resurser för detta och utökar platserna väldigt mycket. Då vill jag som minister åka runt i landet och prata med de som jobbar med de frågorna. Har ni de verktyg ni behöver? Vad behöver ni för att öka platserna ännu mer? Är det något i lagstiftningen som är onödigt, förklarar hon.

Rätta oss
1 / 1

Gymnasie- och kunskapslyftministern Anna Ekström i samspråk med några av de elva elever som läser till diagnostekniker på Karlstad Teknikcenter och utbildningsledaren Magnus Dieserud.

Aktuell artikel (1 av 8)
Minister ger gott betyg till yrkeshögskolan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!