Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Karlstad

Lisviktiga givare hyllas

Uppmanas ge blod inför semesterveckorna
Foto: Marcus Ericsson/TT

– Sjukvården klarar sig inte utan blodgivare, konstaterar Malin Grafström Wilhelmson, enhetschef på transfusionsmedicin i Karlstad.

I dag firas internationella blodgivardagen och alla givare på Claratappen bjuds på tårta.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Det är viktigt att lyfta betydelsen av våra blodgivare, säger Malin Grafström Wilhelmson

Att blodgivarna är viktiga märks inte minst på sommaren då det oftast blir någon period med låga nivåer i landstingets blodlager eftersom många givare är borta på semester. Något som man på blodcentralen brukar rusta inför varje år.

– Vi brukar lägga upp en utmaning på Facebook inför varje sommar och det kommer vi göra även i år, säger Malin Grafström Wilhelmson. Det är bra om man som givare kan passa på att lämna blod eller plasma innan semestern.

Samtidigt berättar hon att de har fantastiska givare som brukar ställa upp vid de tillfällen då det behövs lite extra.

– Då brukar givare höra av sig och berätta att de sett på Geblod.nu att vi har ont om just deras blodgrupp i vårt lager, säger Malin Grafström Wilhelmson.

Hon berättar att det under våren i perioder har varit låga nivåer i blodlagren. På Geblod.nu ser man att det i dagsläget är framför allt blodguppen B- som det råder brist på.

– Det går aldrig att veta i förväg vilka blodgrupper det kommer bli brist på därför riktar vi uppmaningen att lämna inför sommaren till alla. Om det sedan blir brist på en speciell blodgrupp brukar vi vända oss direkt till de givarna, säger Malin Grafström Wilhelmson.

Samtidigt så behöver man alltid fler givare, förklarar Malin Grafström Wilhelmson, och välkomnar därför alla nya givare.

– När man anmäler sitt intresse får man komma hit på ett första möte och ta prover och så tar det ett antal veckor innan man kan börja ge blod, säger hon.

Sedan tre år tillbaka arrangeras Blodomloppet i Karlstad. Ett motionslopp som finns på fler orter i landet och som arrangeras för att lyfta den insats som blodgivare gör.

– I år är loppet den 30 augusti och denna gången kommer vi på blodcentralen även att synas mer under dagen. Vi planerar bland annat för att besök företag, säger Malin Grafström Wilhemson.

Rätta oss
1 / 1

I dag är det internationella blodgivardagen. På Claratappen bjuder man sina givare på tårta.

Aktuell artikel (1 av 8)
Lisviktiga givare hyllas

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!