Torsdag, 21 september - vecka 38
Karlstad

Kritiken kring rektorsvalet fortsätter

Foto: Håkan Strandman

Turerna mellan Johan Sterte och Academic rights watch fortsätter. ARW har nu publicerat samtliga källor för att motbevisa att de sprider desinformation kring Karlstads universitets påtänkta rektor.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Som VF tidigare berättat om har Academic rights watch, som beskrivs bevaka den akademiska friheten i Sverige, riktat skarp kritik mot Karlstad universitets rektorsval Johan Sterte. De har hävdat att han ogillar kollegialitet medbestämmande och maktdelning.

– Egentligen är det inget jag vill kommentera. De smutskastar mig och jag vet inte vilka de är. Tyvärr är detta ett fenomen som ligger i tiden. Det är klart det finns lite sanning i det de säger, vi har köpt ut ett antal medarbetare, det är sant, men mycket annat stämmer inte, sa Johan Sterte bland annat under sitt besök på Karlstads universitet förra tisdagen.

På fredagen kom ett nytt inlägg på ARW:s hemsida där de förklarade närmare varför de riktat kritiken mot Sterte, och en av personerna bakom ARW, Erik Olsson som är professor i teoretisk filosofi på Lunds universitet, bemöter nu mothugget.

– Vi är förvånade över att Sterte lämnar uppgifter i media om att vår granskning av hans ledarskap inte skulle vara byggd på fakta. Vår granskning bygger på inte mindre än 27 källor som man kommer åt genom att klicka på länkarna i våra inlägg.

• Vad innehåller länkarna?

– Det rörde sig om allt från utdrag ur flera utköpsavtal från Luleå och mejl från facklig representant till centrala interna dokument som beskriver hur Luleå tekniska universitet styrs. I vårt senaste inlägg bemöter vi Stertes kritik genom att återigen räkna upp all dokumentation. Vi ser det som mycket allvarligt att en hög statlig chef lämnar osanna uppgifter i medierna när hans ledarskap ifrågasätts. Han borde ta kritiken konstruktivt och försöka bättra sig istället.

• Johan Sterte hävdar att han inte vet vilka ni är?

– Vi har tidigare haft mejlkorrespondens med Sterte och hans chefsjurist, vilket vi har dokumenterat i ett av våra inlägg så helt okända kan vi inte vara. Dessutom behöver man inte personligen känna en makthavare för att få kritisera honom eller henne. Att Sterte verkar tycka annorlunda är märkligt.

– Slutligen har Sterte redan fått stort utrymme i medierna att kommentera vår kritik. Man kan inte hävda att han inte kunnat försvara sig. Sterte har dock valt att inte utnyttjat detta medieutrymme för att konkret säga vad han anser vara felaktigt i vår kritik.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Kritiken kring rektorsvalet fortsätter

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!