Fredag, 22 september - vecka 38
Karlstad

Karlstadsläkare mitt i kaoset

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Pernilla Wall jobbar som läkare på Centralsjukhuset i Karlstad. Men i fredags hamnade hon mitt i kaoset på Drottninggatan i Stockholm.

När andra sprang bort från den skenande lastbilen sprang hon efter den för att hjälpa skadade.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Pernilla Wall var i huvudstaden med anledning av en kurs. På fredag eftermiddag gick hon på stan med två kollegor, och strax innan klockan 15 stod hon ute på Drottninggatan och pratade i telefon.

– Det var så mycket folk ute och så soligt och fint, säger hon.

– Och så hörde jag det där jättedånet.

Ljudet hon beskriver kom från lastbilen som forcerade gågatan fram och rammade allt i sin väg. Pernilla Wall lyckas ta skydd i en butik, och när lastbilen hade kört förbi sprang hon efter den.

– Det var för att hjälpa till. Jag tänkte att bromsarna på lastbilen inte fungerade eller att föraren hade fått en stroke och att han var skadad. Terror fanns inte.

När Pernilla kommer i kapp lastbilen har den kraschat in i Åhléns. Hon ser en ung kvinna som ligger på mage med huvudet mot bakdäcket på lastbilen. Någon försöker stoppa henne från att rusa fram till den skadade, men Pernilla ropar att hon är läkare och tar sig fram ändå.

– Jag lyfte upp huvudet för att känna pulsen. Då ser jag att det brinner från vad jag tror är motorhuven, och någon skriker att det kommer att sprängas. Då blev jag rädd.

Hur hon lyckas vet hon inte, men på något sätt får hon med sig den skadade kvinnan bort från lastbilen.

– Hennes högerarm är helt mos och förmodligen också axelpartiet, och hon har ett jättehack i pannan där benet är framme. Hon vaknar till när jag bär i väg med henne för jag gör henne vansinnigt illa. Hon skriker och skriker och instinktivt känner jag att jag vill lägga ned henne, men det kan jag ju inte.

Efter att ha flyttat kvinnan en bit kommer flera andra till undsättning och tillsammans hjälps de åt för att flytta henne ännu längre bort från lastbilen. Sedan återstod bara att vänta på räddningspersonal.

– Vi kunde inte göra annat än att vara där för henne. Jag frågade henne vad hon hette så att jag kunde använda hennes namn och krama henne och vara hennes fysiskt nära så att hon inte skulle känna att hon var ensam. Det var allt jag kunde göra.

Till slut kom räddningstjänsten och tog med sig kvinnan. Pernilla Wall vet inte vad som hände med henne efter det.

Reaktionen kom efteråt.

– Då var jag helt förstörd. Jag hade ingen funktion alls i hela kroppen.

En av dem som också hade hjälpt till erbjöd Pernilla och hennes kollegor att följa med hem till honom och hans familj. Där satt de och pratade, kramades och ömsom grät, ömsom skrattade.

– Det var helt fantastiskt.

Och väl hemma i Värmland har Pernilla försökt vända upplevelsen till att känna en tacksamhet över livet.

– Det kommer över en, tankarna om död och fan vad nära det var. Men jag tänker att jag har haft en sådan oförskämd tur. Sedan är det en gåva att försöka tänka att nu lever jag faktiskt. Och solen är lite varmare nu och blommorna är lite vackrare. Hela livsnjutningsgrejen – att bejaka den. För nu har jag livet och jag vet att det är kort.

Rätta oss
1 / 2

Pernilla Wall var först fram till den skadade kvinnan som låg precis i anslutning till den kraschade lastbilen. På bilden får hon hjälp av ett par andra personer att bära henne till en säkrare plats.

2 / 2

Aktuell artikel (1 av 8)
Karlstadsläkare mitt i kaoset

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!