Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 16 december - vecka 50
Karlstad

Kända nazister bakom moskéaktionen

De ledande personerna bakom aktionsgruppen som avbröt kommunfullmäktige i Karlstad är nazister.

– Det visar vilken av de våldsbejakande grupperingarna vi har problem med i Värmland; det är vit makt-rörelsen. Det har vi haft i 90 år nu, säger Peter Sundin på Brottsförebyggande centrum i Värmland.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Han var själv med vid måndagens kommunfullmäktige och kände igen flera av personerna i den grupp som först demonstrerade utanför bibliotekshuset och sedan kom in i salen och avbröt mötet.

– Det var en blandad skara med allt från rättshaverister och moskémotståndare i allmänhet till nazister som är kända sedan tidigare och nu blivit aktiva igen. Flera av de här var med vid Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Falun på första maj.

De som organiserade aktionen i fullmäktige och som ligger bakom Facebookgruppen ”Nej till moské” är en grupp som kallar sig ”White boys Wermland”.

– Det är en löst sammansatt grupp med bas i Danmark som bygger på att man bildar aktionsgrupper lokalt och sprejar slagord och klistrar klistermärken, berättar Peter Sundin.

– Men nu inser förhoppningsvis myndigheter och beslutsfattare att det här är allvar. Det har blundats alldeles för mycket för de här grupperingarna. Det handlar inte bara om klistermärken på lyktstolpar utan regelrätta hot, säger han och visar en skärmdump han gjort från Nordfronts webbsida där det berättas om aktionen i fullmäktige i Karlstad.

Till artikeln om aktionen finns kommentarer om att en namngiven politiker i Karlstad ska hängas offentligt.

– Det är ju mordhot. Jag hoppas polisen har koll på detta.

Det tror också Peter Sundin att polisen har.

– Mitt intryck är att de har det, att de intresserar sig för den här frågan. Särskilt med tanke på valrörelsen nästa år. Det här är ju ett demokratiproblem. Det kan leda till att folk inte vågar engagera sig politiskt om de blir hotade.

• Kan vi vänta oss fler liknande aktioner?

– Ja, det tror jag. Framförallt på platsen där moskén ska byggas. Tidigare har Facebookgruppen uppmanat till samling där för en grillkväll där de ska äta griskött. Men de riktar också in sig på beslutsfattarna. Särskilt vissa politiker som hängts ut med namn och telefonnummer och uppmaningar att dessa ska kontaktas.

– Sedan behöver det förstås inte handla om regelrätta hot. Ibland behöver de här grupperingarna bara visa sig samlade för att folk ska bli oroliga eftersom de vet vilken våldpotential de här personerna har. Jag tror att de i första hand försöker hålla sig inom lagens råmärken med förtäckta hot.

• Finns det risk för att de blir våldsamma?

– Där är det mindre utbrytargrupper, som inte tycker att det händer något i rörelsen, som är problemet. Som vid bombattentaten i Göteborg nyligen. Eller som vid mordet i Västerås.

Rätta oss
1 / 1
Aktuell artikel (1 av 8)
Kända nazister bakom moskéaktionen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!