Torsdag, 21 september - vecka 38
Karlstad

”Jag har inte nått upp till mina mål”

Eva Stjernström var chef för slutenvården i landstinget under nio månader. Men nu slutar hon eftersom hon anser att hon inte klarat att vända vare sig det ekonomiska underskottet eller få igång ett bättre samarbete med primärvård och kommunala hemvården.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Landstinget i Värmland har organisatoriskt delat in vårdverksamheten i två delar: öppenvård och slutenvård. För den sistnämnda var Eva Stjernström områdeschef fram tills måndagen, då hon aviserade sin avgång med omedelbar verkan.

– Det beror på att jag kan konstatera att området som jag har varit ansvarig för har ett stort ekonomiskt underskott och där har vi inte nått tillräckliga resultat för att vända den ekonomiska utvecklingen, säger Eva Stjernström.

Dessutom handlar det också om, menar hon, att hon inte lyckats genomföra ett gemensamt synsätt och arbetssätt mellan de olika områdena. Mellan sjukhusen, primärvården och den kommunala hemsjukvården krävs betydligt bättre och mer samarbete för att vården ska bli bättre för medborgarna, enligt Eva Stjernström.

– Det är också ett område där jag inte ser ett tillräckligt resultat och jag inte nått upp till mina mål.

Eva Stjernlöf har varit områdeschef under nio månader. Det ekonomiska resultatet för landstinget 2016 är inte klart än, men slutenvården går mot ett underskott på 150-160 miljoner kronor, berättar hon.

– Det är väldigt mycket pengar. Jag förstår att det skapar viss turbulens när jag slutar, men jag tror att det är bästa sättet för att man nu kan hitta en efterträdare för att hantera de utmaningar vi står inför, säger hon.

Ett av problemen för slutenvården är den stora bristen på sjuksköterskor, förklarar Eva Stjernström. Vårdplatser är en sak, men om inga sköterskor finns går det inte att ta emot patienter alls.

– Läget vi befinner oss i är att vi har svårt att bemanna med sjuksköterskor. Angående slutenvården, om jag får säga vad jag tror, har vi större brist här än inom andra områden.

Eva Stjernström kommer att arbeta kvar inom landstinget och slutföra påbörjade utredningsuppdrag på uppdrag av hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg, som tillfälligt tar över uppdraget som områdeschef tills dess att en tillfällig områdeschef utsetts.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
”Jag har inte nått upp till mina mål”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!