Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 17 mars - vecka 11
Karlstad

”Idrott är ett språk i sig”

Foto: Helena Dahlgren

När idrott och mångfald diskuterats i två dagar på en konferens i Karlstad var det tänkt att ansvariga ministern Gabriel Wikström skulle medverka. Men han fick vara hemma och vabba i stället.

– Att en manlig minister vabbar är ju också ett exempel på mångfald, ler arrangörerna, som är mycket nöjda.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Extra roligt i år är att det blev ”lapp på luckan”, säger Malin Elfman, idrottskonsulent på Värmlands Idrottsförbund och Sisu Idrottsutbildarna.

– Ja, vi fick sätta upp en reservlista, berättar Elin Stefansson, fritidskonsulent på Karlstads kommun.

Det är femte gången konferensen med företrädare för föreningar, förbund, kommuner, statliga verksamheter och forskare arrangeras. Förra gången var temat dolda funktionshinder, nu har nyanländas inkludering diskuterats.

På onsdagen pratade bland andra löparen Meraf Bahta, med ursprung i Eritrea, om ”En OS-deltagares egna upplevelser och perspektiv på integration och inkludering”.

– Det är en härlig blandning på deltagare från kommuner, idrottsförbund, föreningar och så vidare. Och nästan alla säger samma sak – man måste våga prova nytt. Projekten är inte det viktiga, utan vad de leder till långsiktigt. Inkludering är viktigt för hela samhället, säger Malin Elfman.

– Man måste våga testa. Ingen har facit, säger Elin Stefansson.

Bland annat har det pratats om spontanidrotten, som när unga killar från ett HVB-hem samlas och spelar fotboll.

– Vi har pratat om hur man fångar upp engagemang som inte är organiserat. Information är A och O för att nå ut till hela målgruppen. De ska vara delaktiga och känna makt över sin egen situation, säger Elin Stefansson.

– Där kanske vi också måste jobba mer mot hela familjer, när det gäller barn och unga som inte kommer ensamma. Så att föräldrarna får en bild av hur föreningslivet funkar och vad det innebär.

– Det är så mycket vi ”bara vet” i svenska idrottsföreningar. Som att man måste ställa upp och stå i kiosken eller tvätta lagets kläder och så vidare, säger Malin Elfman, som påpekar att idrottsföreningar runt om i Sverige varit mycket aktiva med att hjälpa till att ta emot människor under den senaste tidens stora flyktingströmmar.

– Idrott är ett språk i sig. Man hjälper varandra och skapar nätverk och sociala sammanhang, säger Elin Stefansson.

– Ett exempel på det är Arvika United som vi fått höra om under konferensen, säger Malin Elfman. Det är en relativt nystartad förening med fem personer från fem länder i styrelsen och ännu fler länder representerade i laget.

Rätta oss
1 / 1

Malin Elfman och Elin Stefansson var mycket nöjda med konferensen ”Idrott och mångfald” som arrangerades för femte gången. Nu med ”lapp på luckan” när det gäller deltagare.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Idrott är ett språk i sig”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!