Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 16 januari - vecka 3
Karlstad

"Hon ville ha en härlig utekväll – det var hennes tanke"

På tisdagen inleddes huvudförhandlingen i rättegången kring mordet på en 25-årig kvinna på Kronoparken i somras.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Den åtalade 20-åringen blickade ut över rättssalen efter att den blivit halvfull vid niotiden på tisdagsmorgonen. Mitt emot honom, på andra sidan salen, satt den mördade kvinnans mamma, pappa och mormor.

LÄS MER: Åtalad erkänner misshandel – nekar till mord

Vice chefsåklagare Cecilia Aronsson inledde med det som är utrett – hur mannen och kvinnan träffades och att de lämnade centrala Karlstad med buss för att åka till hennes lägenhet på Kronoparken.

– Hon har lagt ut en bild här där hon visar hur hon har klätt upp sig och gjort sig snygg för en härlig utekväll. Det var hennes plan den här kvällen.

Cecilia Aronsson beskriver också den syn som mötte mamman som hittade sin dotter död på lördagskvällen.

– Hela hennes ansikte är sönderslaget. Rättsläkaren uppskattar tiden för dödsfallet till 00.30 på natten mot den 3 juni, plus minus sex timmar.

LÄS MER: Kvinna hittad död – misstänkt mord i Karlstad

I övrigt får allmänheten veta att den som slog ihjäl 25-åringen efteråt dels hällde ut vatten på olika platser i lägenheten och dels täckte kroppen med både tvätt- och sköljmedel.

– Det förefaller som om gärningsmannen har försökt städa bort spår, säger Cecilia Aronsson.

Några spår från den misstänkte 20-åringen hittas inte i hennes lägenhet. Däremot finner polis blod från den döda kvinnan i hans lägenhet, en fläck hittas i duschen. Särskilt försvårande, menar åklagarsidan.

– Det viktiga här är att man hittat kvinnans blod i hans dusch, säger Cecilia Aronsson.

Advokat Leif Silbersky säger att den 20-årige mannen, hans klient, delar åklagarens beskrivning av hur paret träffades den 2 juni och att de kom till hennes lägenhet. Men 20-åringen vidhåller att kvinnan levde när han lämnade lägenheten.

– Han har ju erkänt att han har slagit till den här kvinnan och att det har uppstått blodvite. Det är också en rimlig förklaring till att man hittade blodspår i hans lägenhet. Det är besvärande omständigheter, men det finns rimliga förklaringar, säger Leif Silbersky.

Under eftermiddagen berättade mamman om sin dotter och beskrev hennes relationer, vänner, hur familjen umgicks och träffades och hur hon var som person, gav rätten en bild av den kvinna som hittades död – av mamman – den 3 juni i år.

De hördes av varje kväll, så även den 2 juni innan, så när kontakten var bruten på lördagen började mamman ana oråd. Hon ringde, sms:ade, och ringde igen men fick inget svar. Framåt kvällen gick det inte längre.

– Jag reste mig från middagen och började åka mot Karlstad. Jag åkte så fort, så fort jag bara kunde.

Väl framme kände hon på dörren: olåst. Hon gick in och såg sin dotter ligga på vardagsrumsgolvet.

– Jag ser XX död, huvudet är sönderslaget och hon har något vitt i ansiktet.

Huvudförhandlingen fortsätter under onsdagen och fredagen.

----

"NN har dödat XX genom att utsätta henne för upprepat trubbigt våld mot huvudet i form av slag med hand eller slag/stöt med eller mot föremål och i övrigt rikta omfattande trubbigt våld mot huvudet. Våldet har orsakat svullnader, blödningar, missfärgningar, avskrapningar, sårskador, frakturer i ansiktsskelettet och på näsbenet samt blödning under den mjuka hjärnhinnan. XX har avlidit till följd av yttre förblödning från de omfattande skadorna på huvudet" – vice chefsåklagare Cecilia Aronssons beskrivning av vad hon menar hände i den 25-åriga kvinnans lägenhet i juni i år.

Rätta oss
1 / 1

20-åringens advokat Leif Silbersky vid förhandlingen i Värmlands tingsrätt på tisdagen.

Aktuell artikel (1 av 8)
"Hon ville ha en härlig utekväll – det var hennes tanke"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!