Fredag, 22 september - vecka 38
Karlstad

Holm Barenfeld (M) sågas av högersmedja

Foto: Peter Bäcker

Borgerliga tankesmedjan Timbro går hårt åt Karlstadsmoderaterna – och i synnerhet riksdagsledamoten Christian Holm Barenfeld.

Han används som exempel på hur borgerligheten dagtingar med sina ideal, genom att säga nej till ett moskébygge ”på svaga grunder”.

– Det är inte korrekt beskrivet, säger Holm Barenfeld.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det är i en film som bland annat spritts via Facebook och som rönt en hel del uppmärksamhet som Timbro kritiserar såväl M som L och KD. ”När frågorna blivit svårare har principerna glömts bort”, är budskapet.

Principerna i fråga exemplifieras i filmen av Carl Bildt och Ronald Reagan som talar om demokrati och individuell frihet och vikten av att kunna göra vad man vill så länge ingen tar skada.

De konkreta exemplen handlar bland annat om förslaget att förbjuda religiösa friskolor, som liberale partiledaren Jan Björklund torgfört. Och även om M i Karlstad, som tidigare i vår tog ställning mot ett moskébygge på Rud.

Christian Holm Barenfeld citeras i filmen när han talar om M:s principbeslut, under beskrivningen ”Moderaterna motsätter sig moskéer på svaga grunder”.

När VF ringer upp är han måttligt road över de ordvalen:

– I just den frågan handlar det inte om att säga nej till moskén som sådan, utan om det är en lämplig placering just där. Och det anser vi inte, med tanke på trycket på bostadsmarknaden i Karlstad och behovet av såväl skolor som äldreboenden. Det anser jag inte är ”svaga grunder”.

– Med det sagt anser jag att Timbro är en bra organisation, och budskapet om att man ska stå upp för demokrati, frihet och öppenhet skriver jag självklart under på. Men det är olyckligt om vårt ställningstagande beskrivs på det här sättet.

• Så en moské ska kunna byggas i Karlstad?

– Det har funnits moské i olika lokaler i många år, och gör än, så det borde inte vara omöjligt. Bra verksamheter ska kunna etablera sig. Men vi får inte vara naiva – det finns också diskussioner vid sidan av som behöver föras, frågor som behöver ställas. Både från Karlstads kommun och från andra myndigheter. Hur finansieras verksamheten? Står man upp för demokratiska värderingar?

• Kommer du att agera på något sätt mot Timbro?

– Jag ska nog prata med dem om det här.

Fotnot: Timbro startades 1978 och beskrivs som en marknadsliberal tankesmedja som verkar för marknadsekonomi, individuell frihet, fri företagsamhet och ett öppet samhälle.

Rätta oss
1 / 1

Christian Holm Barenfeld (M) får på tafsen av tankesmedjan Timbro. Detta sedan Karlstadsmoderaterna sagt nej till moské på Rud på vad som beskrivs som ”svaga grunder”.

Aktuell artikel (1 av 8)
Holm Barenfeld (M) sågas av högersmedja

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!