Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Karlstad

Holistisk friskola överklagas

Karlstads kommun överklagar Skolinspektionens klartecken för den holistiska skolan i Molkom.

Man anser att varken lokalerna eller elevunderlaget håller.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var för bara ett par veckor sedan som Nyed Friskola Ekonomisk förening, som sedan tidigare driver en holistisk förskola vid gamla Graninge skola, fick ja till en utökning. Redan nästa höst skulle skolan kunna starta, med verksamhet från förskola till nionde klass.

Men Karlstads kommun är alltså inte med på noterna.

I överklagandet till Förvaltningsrätten skriver man att elevunderlaget i en ort som Molkom är för litet för både en kommunal skola och en friskola. Särskilt som prognosen visar ett minskande antal barn de närmaste åren.

Ett annat problem är Graninge skola, som kommunen överlät som en gåva till Graninge Fastigheter för att bedriva föreningsverksamhet, vandrarhem och kontorshotell. I överlåtelsen fanns ett villkor om att ändringar av verksamheterna ska godkännas av Karlstads kommun – och det har ej skett.

Som avslutning konstaterar också Karlstads kommun att friskolan planerar att hyra in sig i Nyeds skola för NO-undervisning och slöjd. Några sådana avtal finns dock inte och ”det är oklart om kommunen kommer kunna ingå i en sådan överenskommelse”.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Holistisk friskola överklagas

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!