Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Karlstad

”Handlar om bandyns överlevnad”

Foto: Peter Bäcker

Färjestad BK behöver fler isytor för växa. För bandyklubbarna är frågan om tak över Tingvalla isstadion viktigare än så.

– Det handlar om bandyns överlevnad, säger Erik Ramström, ordförande i IF Boltic.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Stefan Larsson, vd i Färjestad BK, berättade i tisdagens VF om föreningens intresse för att medverka till att det blir tak över Tingvalla isstadion. Ett antal viktiga möten stundar i veckan.

Idrottsföreningarna på Tingvalla har i princip sedan bandykyrkan i Edsbyn stod klar 2003 hoppats att även Karlstads isparkett ska takbeläggas. Flera hallallianser och utredningar senare är frågan kvar på ruta ett.

Med Färjestad som katalysator hoppas Erik Ramström att visionen ska bli verklighet, inte minst för sportens överlevnad i Karlstadsområdet.

– Vi i Boltic är jättepositiva till att Färjestad och Stefan Larsson engagerat sig i frågan. Går det att hitta en lösning så att Färjestad får tillgång till tränings- och matchytor vid sidan om en fullstor bandyplan är det kalas, säger Ramström.

Tingvalla konstfrusna isyta har i dag måtten 67x181 meter. Svenska bandyförbundets bestämmelser, när man anlägger nya matchplaner, är 105x65 meter. Det möjliggör, åtminstone teoretiskt, två längsgående ishockeyrinkar i storleken 60x30 meter.

Det skulle innebära att bandyföreningarna skulle gå miste om träningsytor, jämfört med i dag, men i gengäld bli en inomhussport och säkra sportens överlevnad på sikt.

– Det är viktiga möten i veckan, precis som Stefan Larsson sade, säger Ramström.

Ett av mötena är med Marcus Ekholm, projektledare för arenautvecklingen i Karlstad. Ramström, Larsson och Bjarne Andersson, ordförande i Mosserud GF, har tidigare suttit ned med Ekholm vars huvuduppgift är att plocka fram ett underlag för de politiska beslutsfattarna.

– Vi har pratat om vad man gjort tidigare i frågan, vilka kostnader som det innebär och tittat på andra byggen i Sverige, säger Ekholm.

Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör i Karlstads kommun, jobbar inte aktivt i arenautvecklingsprojektet, med är väl bekant med ärendet. Han har gjort lite omvärldsspaning med sina kollegor i Örebro som invigde en bandyhall 2009.

– Hallen har inte gett fler bandyspelare i Örebro, däremot så har de haft ett uppsving på allmänhetens åkning, säger Ahrén.

Om det blir tak över Tingvalla så kommer kommunen fortsatt värna om allmänhetens tillträde till arenan.

– Med tre isytor kan jag tänka mig en lösning med allmänhetens åkning på en isyta och föreningsliv på de andra två, säger Ahrén.

Andra reflektioner från Örebrohåll är valet att bygga en kallhall.

– Hallen upplevs som rå och obehaglig. Om man ändå ska bygga något i Karlstad så tycker jag att man ska se över om en kallhall är det bästa alternativet.

Kostnaden får dock inte skena iväg.

– Det är inte fråga om att bygga någon kronjuvel för 300 miljoner som bandyhallen är för Lidköping eller Vänersborg. Här i Karlstad har vi redan Löfbergs Arena, påpekar Mats Ahrén.

I den slutrapport som kommunens arenagrupp presenterade 2014 så uppskattade kultur- och fritidsförvaltningen att ett takbygge på Tingvalla skulle landa på knappt 100 miljoner kronor.

Karlstad har tittat på arenasituationen i Trollhättan där en bandyhall för runt 65 miljoner uppfördes 2009. Förutom bandyarenan finns även en matcharena och en träningshall för ishockey, dock inte under ett och samma tak, i nära anslutning.

– Det är inte bara en investering som ska göras. Driftskostnaden blir en utmaning för alla att lösa, säger Marcus Ekholm.

Där hoppas kommunen på att läget ska göra det intressant för handel och kontor som kan bidra till hyresintäkter.

Rätta oss
1 / 1

Att bygga tak över Tingvalla isstadion är en fråga stötts och blötts under många år. Nu är Färjestad BK intresserat av att medverka så att takbygget blir verklighet.

Aktuell artikel (1 av 8)
”Handlar om bandyns överlevnad”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!