Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 19 januari - vecka 3
Karlstad

Grundligt möte om vargfrågan

Foto: Tommy Andersson

– Ett bra och respektfullt möte. Jag kommer att ta med mig frågan om miniminivåerna för varg till riksdagen.

Det säger riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) som tillsammans med några s-kommunalråd träffade länsstyrelsens ledning på tisdagen.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Dahlqvist och hans partikamrater hade begärt mötet för att visa en enhetlig linje när det gäller vargfrågan: att stammen är för tätbefolkad och att problemreviren behöver åtgärdas. I ett par timmar pågick diskussionen där bland annat landshövdingen Kenneth Johansson och rovdjursansvariga Maria Falkevik deltog.

– Vi fick ta upp farhågorna grundligt, vilket är bra. Jag är själv varken varghatare eller vargkramare, men något är fel när älgstammen är i princip helt borta på många håll. Det fanns jaktlag i höstas som la ned jakten, som vägrade delta i inventeringarna. Det är inte bra för någon part, säger Mikael Dahlqvist.

En fråga som fördes på tal var de miniminivåer som ska gälla för varg i respektive län, något som har blivit ett problem i gränsområden mellan olika län.

– Man kan alltså hamna i ett läge där Naturvårdsverket inte ger tillstånd till licensjakt i ena länet för att nivåerna i det angränsande länet inte nås. Det är inte vettigt och den frågan ska jag ta med till riksdagen.

Ett uppföljande möte planeras inom ett halvår.

Rätta oss
1 / 1

Socialdemokraterna uppvaktade länsstyrelsen i vargfrågan. Riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist hoppas det kan ge en bättre förvaltning i framtiden.

Aktuell artikel (1 av 8)
Grundligt möte om vargfrågan

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!