Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 24 februari - vecka 8
Karlstad

Från tandläkarklinik i Raqqa till ostbutik i Karlstad

Hady Almoussarih var tidigare chef för folktandvården i hemlandet

Tandläkare är inte bara en titel, det är 52-årige Hady Almoussarihs identitet.

Men efter flykten från Syrien tvingades han tänka om. Sedan i somras driver han Nilsons ost i Karlstad.

– Från tandläkarklinik till ostbutik – där har du rubriken, skrattar han.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Att han en dag skulle driva ostaffär i Värmland, det såg aldrig Hady Almoussarih komma. I drygt 25 år jobbade han som tandläkare i hemstaden Raqqa: på förmiddagarna som chef på motsvarigheten till folktandvården och resterande tid på den egna kliniken. Livet var bra.

– Jag hade min klinik, bil och ett fint hus. Bredvid kliniken låg en av Raqqas två kyrkor, prästen där var min bästa vän. Jag trodde aldrig att det skulle bli krig – inte ens när det startade 2011 hade jag en tanke på att det skulle kunna gå så här, säger Hady.

2013 nådde kriget Raqqa. När bomberna började falla nära huset flydde familjen till Turkiet. Så fort hustrun och de fyra barnen var i säkerhet, återvände Hady till hemstaden för att hjälpa till på ett sjukhus. Sjukhuset stod under ständigt hot och när det kändes alltför farligt bestämde sig Hady för att lämna Syrien igen.

Målet var Sverige.

– Det är ett bra land, folk är snälla och det är fint. Bäst är tryggheten och demokratin, friheten att kunna prata politik. Det kunde man aldrig i Syrien, inte ens innan kriget.

Efter en två månader lång flykt till fots, med flyg och med buss – där han i dagar var utan mat – nådde han Sverige i slutet av 2013. Hady hamnade på flyktingförläggningen i Sunne och efter ett år kunde han äntligen återförenas med familjen.

Då fanns inte längre något kvar av deras tidigare liv. Huset hade bränts ner och tandläkarkliniken bombats sönder.

– Min brorson och tio grannar dog när kliniken bombades. Brorsonen var som min egen son, säger Hady med tårar i ögonen. Flera gånger under intervjun måste han samla sig för att kunna berätta.

Med och tolkar lite är 27-åriga Sally Meer, också hon tandläkare från Syrien. Hon hade precis utbildat sig klart i Aleppo när det började bli riktigt farligt där. Hady och Sally lärde känna varandra på SFI i Sunne.

– Både min fru och Sally pratar jättebra svenska. Mina barn också, de går på gymnasiet och har till och med lite Sunnemål. Kvinnorna är mycket duktigare än vad jag är, säger Hady.

Medan hustrun planerar att validera sin apotekarexamen, och Sally satsar på att först göra kunskapsprov och sedan ett års kompletterande tandläkarutbildning, känner Hady att han har språkkunskaperna emot sig.

– Det är tufft att börja studera igen och göra en massa prov. Först och främst måste jag i så fall klara svenska 3 för att få göra kunskapsprovet, som är ett prov på svenska i fem ämnen. Tandläkare är min identitet. Det känns tyvärr svårt för mig att fortsätta som det men jag hoppas det går vägen för Sally, säger Hady.

Ett tag praktiserade han på Folktandvården i Torsby samt hos en privat tandläkare i Sunne. Till slut kom han till ett vägskäl. Nilsons ost i Karlstad var till salu och Hady längtade efter ett riktigt jobb. Tanken från början var att göra om ostbutiken till en affär med arabiska varor, men sedan beslöt han sig för att ge det väl inarbetade konceptet en chans först.

I åtta månader har han nu drivit butiken, utan att kunna särskilt mycket om ost från början. Nu visar han glatt upp de värmländska bidragen från Lillängens gårdsmejeri och Lakene ostgård, och hans favorit: en ekologisk getost från Holland.

– Leverantörerna är till stor hjälp, de lär mig mycket och när jag undrar över saker kan jag alltid ringa dem. Jag är tacksam för all stöttning jag får av vänner och bekanta.

Samtidigt som Hady tog över Nilsons försvann Systembolaget bredvid, något som märktes tydligt på kundtillströmningen. Därför försöker Hady satsa på lite nya grepp, på fredagar blir det till exempel enklare ostprovningar på olika teman.

– Det är inte så stor skillnad mot tandläkaryrket egentligen, jag bytte bara vita kläder mot svarta, skojar han.

Familjen har rotat sig i Sunne och vill stanna kvar här. Hady kommer dock aldrig sluta drömma om att återvända till Raqqa. Hans bror och pappa, som är sjuk, bor kvar. Det är tungt för Hady att inte kunna hjälpa sin pappa längre, och att inte ens kunna hålla tät kontakt. Brodern brukar försöka ringa någon gång varannan månad. Det finns inget internet, inget rinnande vatten, ingen elektricitet, inga jobb. Hady uppskattar att 80–90 procent av alla människor flytt staden.

– Jag ville ta pappa till Turkiet men han säger att han vill dö i Raqqa. Om kriget tar slut ska jag återvända och försöka bygga upp min klinik igen. Samtidigt kan jag inte bara sitta hemma och vänta, det är inte bra för mig. Nu satsar jag på butiken.

Rätta oss
1 / 3

För åtta månader sedan tog Sunnebon Abdulhady Almoussarih, Hady kallad, över Nilsons ost i Karlstad. I hemlandet Syrien arbetade han som tandläkare i över 25 år.

2 / 3

Sally Meer är också utbildad tandläkare och brukar hjälpa Hady med svenskan.

3 / 3

"Det är inte så stor skillnad mot tandläkaryrket egentligen, jag bytte bara vita kläder mot svarta", skämtar Hady.

Aktuell artikel (1 av 8)
Från tandläkarklinik i Raqqa till ostbutik i Karlstad

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!