Fredag, 22 september - vecka 38
Karlstad

Framtiden oklar för HA-gården

Foto: Värmlands Folkblad

Karlstads kommun räknar med att Hells Angels lämnar gården i Härtsöga om inte alltför lång tid.

– De har betalat hyran för april månad men vi behöver ge dem skälig tid att ordna det praktiska med flytten. Men vi räknar med att de flyttar om några veckor, säger Ulf Nyqvist, kommundirektör i Karlstads kommun.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var under tisdagen som Högsta domstolen kom med beskedet att de inte beviljar prövningstillstånd i tvisten mellan Karlstads kommun och Solstadens motorsport. Tvisten handlade om huruvida kommunen hade rätt att vräka Solstadens motorsport som hyresgäster från gården i Härtsöga eftersom det inte gått att försäkra fastigheten hos något försäkringsbolag. Kommunen fick rätt i hovrätten och det är alltså den domen som nu kommer att gälla.

– Deras advokat har sagt att de kommer att lämna gården och vi räknar med att de gör det också, säger Ulf Nyqvist, som dock inte kan svara på vad kommunen kommer att använda fastigheten till i framtiden.

– Vad det skulle kunna vara för eventuella verksamheter där är för tidigt att säga. Vi har egentligen inte tänkt någonting på detta utan först och främst behöver vi komma in och inspektera gården. Vi får ta det därifrån helt enkelt, säger Ulf Nyqvist.

Polisen ser Hells Angels som en organisation som ägnar sig åt organiserad brottslighet, men enligt Lars Wirén, polisområdeschef för Värmland vet man i dag inte vart Hells Angels tänker ta vägen när de flyttar från gården i Härtsöga.

– Det vet vi inte. Men om det finns några som upplåter lokaler åt dem eller hyr ut kommer vi att syna dem i sömmarna också, det kan jag säga.

Polisen kommer nu att följa utvecklingen men flyttfrågan är i första hand inte polisiär, även om polisen kan tänkas bli inblandad, säger Lars Wirén.

– Vi kan ju tänkas hamna i en situation där vi får bistå med handräckning. Om de inte flyttar kommer kommunen kanske att lämna över en vräkning till Kronofogden för verkställighet och då kan det sannolikt tänkas att Kronofogden kommer att begära handräckning från polisen. Men jag förutsätter att flytten kommer att gå lugnt och städat till, säger Lars Wirén.

Karlstads kommun köpte klubbgården i Härtsöga på en exekutiv auktion i maj 2013. Priset efter budgivningen blev 3,1 miljoner kronor. Men efter att kommunen omedelbart sagt upp hyresgästen bestred Solstadens motorsport uppsägningen då en lagparagraf saknades. Till slut fick Solstadens motorsport rätt i hovrätten. Men förlorade alltså den senare tvisten om försäkringen av gården.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Framtiden oklar för HA-gården

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!