Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 oktober - vecka 43
Karlstad

Förundersökningen lades ned

Efter händelsen på nöjesstället i februari gjorde Maria Svärd en polisanmälan om att vakterna hade begått tjänstefel i samband med att de tog hand om henne. Åklagaren valde att lägga ner förundersökningen och nu ligger ärendet hos Utvecklingscentrum i Malmö.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Efter att Maria Svärd polisanmält vakterna på nöjesstället för tjänstefel i samband med hennes fall på 2,5 meter rakt ner på golvet den 28 januari, gjorde polisen en förundersökning och förhörde de inblandade vakterna. Därefter gick ärendet vidare till åklagare Henrik Lundh. Han beslutade han den 8 februari att lägga ner ärendet.

– Jag tittade igenom de uppgifter som jag fick från polisen och ansåg att det inte gick att styrka att något brott som går under allmänt åtal, hade begåtts. Därför lades förundersökningen om tjänstefel av de vakterna ned, säger Henrik Lundh, åklagare vid åklagarmyndigheten Karlstad.

I sitt beslut skriver Henrik Lundh att vakterna hade burit in målsägande (Maria red.anm.) i vaktrummet och där upptäckt hennes tillstånd och tillkallat sjukvårdspersonal. På sjukhuset konstaterades senare att Marias skador var allvarliga.

I sin anmälan skriver Maria Svärd att hon anser att vakterna agerat fel som flyttat henne och att detta kan innebära att hennes skador förvärrats.

– Ordningsvakter har ingen medicinsk utbildning och jag menar att det inte finns någon anledning att anta annat än att de försökt göra så gott de kunde. Då det hände under en konsert så är det naturligt att vakterna försökte ta en skadad person från platsen. Även om någon som var med kvinnan hade hört om händelsen så går det inte att styrka om något brott begåtts, säger Henrik Lundh.

I mars begärde Maria Svärd att hennes anmälan skulle omprövas av åklagarmyndigheten som beslutade att inte göra det.

– Då jag beslutade att inte ompröva ärendet så har jag den 20 mars skickat det vidare till Utvecklingscentrum i Malmö, vilket alltid görs. Sen tycker jag att det är bra att ärendet prövas där och de brukar vara skyndsamma i sina beslut, säger Henrik Lundh.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Förundersökningen lades ned

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!