Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Karlstad

Fortsatt häktning för synnerligen grovt narkotikabrott

Foto: Daniella backlund/SvD/TT

De två män som sitter häktade sedan januari efter att tullen stoppat dem med heroin och kokain värt över 30 miljoner kronor har gått med på fortsatt häktning.

De stoppades på småvägar i västra Värmland och i ett lönnfack hittades tio kilo heroin och sju kilo kokain, troligen avsett för den norska narkotikamarknaden.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– De kom in i landet via Helsingborg och körde sedan till Värmland. Där var det tullen som anade oråd när de fick ögonen på två bilar på en öde parkering, säger åklagare Stefan Wessberg, som leder utredningen.

Den ena av bilarna hade en registreringsskylt från ett sydeuropeiskt land, den andra var svenskregistrerad. De åkte sedan därifrån med den svenska bilen först.

– Ett klassiskt mönster med en förbil, det har de nästan alltid. Då kan första bilen se om det är någon poliskontroll eller liknande och snabbt varna den bakomliggande bilen, som då kan försöka hinna undan. Den första bilen har ju aldrig någonting, inte den här gången heller.

När bilarna stoppades hittade tullpersonal mycket riktigt ingenting i den första bilen. Men i andra bilen, i ett lönnfack, låg tio kilo heroin, sju kilo kokain och två kilo hasch. Ett mycket stort beslag, menar Stefan Wessberg:

– Tullens beslag i hela landet för 2016 är 23 kilo heroin - i hela landet. Så det är väldigt mycket, säger han.

Den stora narkotikalasten var med största sannolikhet på väg till Norge, där heroinmissbruket är vida större än i Sverige. I Värmland är det mycket sällsynt med heroinbeslag numera, förklarar Stefan Wessberg.

– När jag började som narkotikaåklagare år 2000 förekom det men det var på den nivån att man visste vad alla hette, och det förekom enbart i Karlstad. De som höll på med heroin då åkte ner till Göteborg för få tag på varorna. Men numera är det oerhört sällsynt med heroinbeslag. Det är subutex, som används vid narkotikaavvänjningsprogram, som är vanligt i stället.

De båda männen, 27 och 33 år gamla, sitter häktade sedan den 20 januari misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Den 1 juli infördes denna skärpning av narkotikastrafflagen för att stora mängder narkotika ska kunna innebära kännbara straff. Straffsatsen börjar på sex års fängelse som minimum.

Partiet som de båda männen hade med sig när de greps uppskattas vara värt drygt 30 miljoner kronor på narkotikamarknaden.

– I svenska pengar. I Norge är priserna betydligt högre. Att de färdas med den här mängden narkotika tyder på att de har en hög roll i organisationen, säger Stefan Wessberg.

Nu fortsätter utredningen och angående minst en av männen finns misstankar om narkotikabrott i ytterligare ett europeiskt land.

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Fortsatt häktning för synnerligen grovt narkotikabrott

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!