Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Karlstad

Finbesök från Finland

Foto: Håkan Strandman

Fontänskulpturen ”Vindarnas boning” som står på gräsmattan mellan Karlstads teater och Klarälven är ett välkänt inslag i stadsbilden. I år fyller den 50 år, vilket på måndagen uppmärksammades med blomsterbuketter i svenska respektive finska färger.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Måndagens bukettnedläggande officianter var Finlands ambassadör Matti Anttonen, som gör ett tvådagarsbesök i Karlstad, och Karlstads kommunfullmäktiges ordförande Anders Knape, som påminde om att skulpturen är ett äreminne över skogsfinnarna som flyttade till Värmland från 1500-talet och framåt.

– På den tiden lockades finnarna till Sverige och Värmland med fri jord och skattelättnader, säger Anders Knape.

– Den modellen är populär nuförtiden också, skojar Matti Anttonen med anspelning på Nordeas omtalade flytt av sitt huvudkontor åt andra hållet.

En flytt som han inte ser som så dramatisk.

– Det är ju ingen landskamp det här. Att Nordea, som har nästan tre fjärdedelar av sin verksamhet utanför Sverige vill placera sitt huvudkontor i ett land i eurozonen känns naturligt.

– Det här är mitt första besök i Karlstad och Värmland. Jag har bara varit ambassadör i Sverige sedan 1 januari, säger Matti Anttonen, som jobbat inom Finlands utrikesdepartement i drygt 30 år och var ambassadör i Moskva 2008 till 2012.

– Ryssland och Sverige är Finlands viktigaste grannar, säger Matti Anttonen, som ändå hunnit skaffa sig lite kunskaper om Värmland.

– Jag var i Almedalen i somras och där var det mycket prat om Värmland. Jag har förstått att Norge är viktigt för er här, men jag hoppas väcka intresse också för Finland. Kanske kan vi få fler studenter som gör ett utbytesår i Finland, det är ju faktiskt det enda landet i världen utanför Sverige där du kan studera på svenska.

Förutom det skogsfinska arvet uppmärksammar han också nutidens skogsindustri med besök på Valmet i Karlstad och på Stora Enso Skoghalls bruk under de två dagarna i Värmland.

– För Finlands och Värmlands del är det viktigt att vi jobbar tillsammans på europeisk nivå för att få så bra förutsättningar för skogssektorn som möjligt.

Även Karlstads universitet, Lerinmuseet och Värmlands museum är hållpunkter på programmet. På sistnämnda plats blir det både information om Finnkulturcentrum och träff med Finska föreningen i Karlstad.

Rätta oss
1 / 1

”Vindarnas boning” skapades av konstnären Aimo Tukiainen. På finska heter skulpturen ”Tuulenpesä”, vilket rakt översatt betyder ”häxkvast” och syftar på de kvistnystan som björkar kan få av svampangrepp. På 1500- och 1600-talen var sådana ”häxkvastar” lyckobringare enligt folktron. På måndagen lade ambassadör Matti Anttonen en blåvit bukett och fullmäktigeordförande Anders Knape en blågul bukett på dess fundament för att uppmärksamma 50-årsjubileet.

Aktuell artikel (1 av 8)
Finbesök från Finland

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!