Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 augusti - vecka 34
Karlstad

Europeisk ekobykonferens

Foto: Lena Fosselius-Peterson

Ekobykonferens. För första gången hålls den Europeiska ekobykonferensen i Sverige och det är Ängsbacka kursgård i Molkom som står som värd. Två nyckelpersoner inom alternativ ekonomiområdet fanns på plats och höll föredrag.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Årets konferens skapas av Europeiska ekobyföreningen, GEN Europe och Ängsbacka i Karlstad. Deltagarna kommer från Storbritannien, Ryssland, Spanien, Israel, Norge, Turkiet och Italien. Huvudtalare är Charles Eisenstein och Helena Norberg-Hodge.

Under veckan på Ängsbacka kommer medlemmar från olika ekobyar världen över att berätta om och demonstrera sina tekniska hållbara lösningar. 500 personer har anmält sig till konferensen och på måndagen var det många som passade på att göra ett besök på Ängsbacka då det var öppet hus.

På programmet står allt från workshops i kompostbygge, permakultur och vindkraftteknik till visionsarbete, social hållbarhet, ekopsykologi och inre omställning, varvat med runda-bords-samtal, yoga, ceremonier, dans, konserter och gemenskap.

Charles Eisenstein är enligt programmet en av världens ledande alternativekonomer, bland annat känd för boken Sacred Economics och filmer om Occupy Wall Street.

•Vad kommer du att prata om här på Ängsbacka?

– För det första kommer jag att väva in vad jag hör besökarna på konferensen pratar om. Jag kommer att trycka på vår bashistoria, vilka vi är och vår natur som vi måste ta vara på. I dag finns det en oro över vad som kommer att hända i framtiden och saker vi tagit för givna är inte det längre. Framtiden har inte kommit och ekonomin är inte det viktigaste. Mina råd är att inte vara orolig för att vara opraktisk eller naiv, säger Charles Eisenstein.

Charles Eisenstein menar även att man måste diskutera varför de som flyr sina hemländer gör det.

– Många skyller på att det är invandrares fel att samhället ser ut som det gör i dag. Det är helt fel svar, så är det inte men oron är korrekt. Politiken i dag gömmer den verkliga frågan, varför emigrerar folk. Mycket bottnar i att det blir obekväma svar då det bottnar i försvaret och vapenindustrin. Det finns många frågor som vi kan diskutera under den här konferensen. Det ska bli några intressanta dagar här i Sverige, säger Charles Eisenstein.

Helena Norberg Hodge är känd som grundare och chef för Local Futures. Local Futures som är en ideell organisation "tillägnad vitalisering av kulturell och biologisk mångfald, och stärkande av lokala samhällen och ekonomier runt om i världen."

– I mitt föredrag i dag talade jag bland annat om att vi måste tänka lokalt och inte globalt. Det bästa man kan göra är att bygga lokala grupper och sätta oss ner tillsammans och diskutera hur ska vi överleva. Hjälpa lokala odlare genom att köpa deras produkter. Det finns många små saker att göra tillsammans lokalt, säger Helena Norberg Hodge.

Rätta oss
1 / 1

Carl Schlyter, MP, riksdagsledamot var på besök vid Ekobykonferensen och fick sig en pratstund med Helena Norberg Hodge och Charles Eisenstein.

Aktuell artikel (1 av 8)
Europeisk ekobykonferens

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!