Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Karlstad

Ettårsjubileum för Fritidsbanken

Foto: Håkan Strandman

För ett år sedan öppnade Fritidsbanken på Kronoparken och platschefen Anders Olsson konstaterar att verksamheten är populär med 2 600 utlånade artiklar under året.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I dag finns det 36 stycken Fritidsbanker runt om i Sverige, en verksamhet som växt till en succé sen den första fritidsbanken öppnade i Deje 2013.

För ett år sedan var det invigning av verksamheten på Kronoparken i Karlstad och på tisdagen firade man med kaffe och karameller.

– I dag har vi 2 800 artiklar för utlåning och det som är mesta populärt är artiklar som hör vintersäsongen till. Det som jag tycker är extra roligt att studenterna vid universitet hittat hit. Annars är det många skolklasser som lånar till exempel skridskor och skidor när de ska ha friluftsdagar, berättar Anders Olsson.

Anders Olsson berättar om två kvinnliga studenter från Gambia som i vintras lånade skridskor och han talade om för dem att de även skulle behöva ha en hjälm.

– Men de tyckte inte det, men jag insisterade och när de kom tillbaka efter sin skridskotur på Mariebergsviken tackade de och sa att isen var väldigt hård, berättar Anders Olsson.

I lokalen på Kronoparken kan man låna det mesta för att utöva någon fritidsaktivitet att låna och lånetiden är på 14 dagar.

De olika rummen är fyllda av skridskor, längdskidor, slalomskidor, pjäxor, snowboards, långfärdsskridskor och mycket mer. Det finns även en liten hörna där Anders har samlat ihop föremål från forna dagar, bland annat en gammal diskus.

– Fritidsbanken är till för alla och gör att alla i till exempel en skolklass kan följa med på olika aktiviteter då det finns möjlighet att låna utrustningen hos oss. Har vi inte det som någon vill låna så kanske någon av de andra Fritidsbankerna i länet har det. Vi har ett samarbete mellan oss och saknar vi något så kanske de andra har gott om just den artikeln vi saknar, säger Anders Olsson.

Rätta oss
1 / 1

Anders Olsson visar upp det stora utbuden av slalomskidor, men efterlyser lite fler raka modeller då de flesta av de som finns till utlåning är av modellen carving.

Aktuell artikel (1 av 8)
Ettårsjubileum för Fritidsbanken

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!