Torsdag, 21 september - vecka 38
Karlstad

En interaktiv tidsresa i Valvet

Foto: Fotoönskemål

Sugen på en tidsresa till kaffet? Nu finns möjligheten inne i nya gallerian Valvet.

Arkivcentrum Värmland har grävt djupt och plockat fram det mesta som är värt att veta om kvarteret Merkurius – och allt finns tillgängligt på surfplattor att låna på två olika kaféer.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Kvarteret Merkurius omfattar all byggnation där Valvet i dag är beläget – från gamla Jäger till Frimurarnas lokaler, gamla bankpalatset och hela vägen runt mot Östra torggatan och Drottninggatan. En lämplig plats för djupdykningar i historiens annaler, konstaterar arkivpedagogen Olle Nilsson:

– Ja, just här finns väldigt mycket material bevarat, från branden 1865 och framåt, och det har varit många olika verksamheter under åren som ger möjligheter till att spegla olika samhällsföreteelser. Fattighus, hotell, banker, bostäder och så vidare.

Det mesta av arbetet bakom utfördes redan för ett decennium sedan. Olle och hans kollegor på Arkivcentrum ägnade tre år åt leta material och paketera det på ett tydligt sätt. Bilder från Värmlands museum, rättegångsutdrag från kommunarkivet, kompletteringar från Riksarkiv. Dessutom gjorde Christer Nord på Illustratech ett antal filmer för att åskådliggöra utvecklingen.

Det hela mynnade 2008 i en skiva som trycktes upp i 1 000 exemplar och som bland användes av skolor i Karlstad med omnejd.

Men när det blev klart med Valvetsatsningen fick Olle Nilsson idén att idka historieundervisning på nya sätt.

– Vi tog kontakt med Prepart som direkt nappade på idén. Under det senaste året har vi uppdaterat materialet och anpassat det till den nya tekniken.

Så vad innebär då det?

Jo, både på Fröken Fräsch och Redfellas finns surfplattor att låna, där man lätt kan bli sittande tills kaffet är slut. Att gå igenom allt skulle ta flera veckor. Man klickar sig bakåt genom tidsepokerna och i olika underkategorier radar guldkornen upp sig:

• Berättelsen om det ouppklarade mordet på radiohandlare Bengtsson 1942.

• Fotografier från Frimurarnas normalt tämligen hemliga lokaler.

• Historien om den numera igensatta Skeppargatan som löpte genom kvarteret, och där bland annat makarna Lysén levde fram till strax före branden 1865.

– Det är en tragisk historia, som finns kvar i gamla bouppteckningsprotokoll. De dog inom några dagar, bara 42 och 45 år gamla, och lämnade efter sig två unga söner, säger Olle Nilsson som hoppas att det hela väcker intresse.

– Målet är att fler får upp ögonen för Arkivcentrum och det fantastiska material som finns där.

Rätta oss
1 / 1

Christer Nord, Annika Eriksson, Anders Wennerström, Olle Nilsson och Jan Löfgren vill sprida historien om kvarteret Merkurius. Surfplattor finns att låna bland annat på Redfellas i Valvet.

Aktuell artikel (1 av 8)
En interaktiv tidsresa i Valvet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!