Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Karlstad

Efterlyser bostadsportal för studenter

500 nya studentbostäder de senaste åren räcker inte, enligt kårordföranden
Foto: Jeanette Dahlstrom

Närmare 500 nya studentbostäder har byggts de senaste åren på Kronoparken. Senast 122 på Sommargatan som nu är klara för inflyttning. Men allt är uthyrt.

För vissa innebär det att bostadsjakten kommer att fortsätta en bra bit in på läsåret.

Nu efterlyser studentkårens ordförande Jessica Millertson en mer heltäckande bostadsportal.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Sedan Karlstads kommun avskaffade bostadsgarantin för Karlstads universitets studenter för ett par år sedan har en hel del hänt.

• Lecab Fastigheter färdigställde sina 248 studentlägenheter nära Frödingshöjd förra året.

• Lönnen Fastigheter är klara med sina 122 små enrummare i två byggnader mittemot Teknikhuset.

• Även KBAB:s ”Vännerhem” med 88 bostäder intill Klasmossen kan räknas till nytillskotten.

Problemet är att det inte räcker, inte på långa vägar. Samtliga KBAB:s totalt 1267 studentbostäder är tingade och även de privata hyresvärdarna har fyllt upp sina fastigheter. Lönnen Fastigheter hade exempelvis bara 14 av sina 122 bostäder kvar när det sista antagningsbeskedet kom häromveckan – och de gick i ett nafs, enligt vd:n Andreas Ivansson.

– Ja, vi har fått skapa ett autosvar till alla som hör av sig – ”just nu är det fullt, men återkom gärna längre fram”. Det kan ju bli lite omflyttningar när läsåret drar i gång.

• Kan det bli aktuellt med fler byggprojekt för er? Kommunen håller ju på att planlägga området kring vattentornet på Kronoparken, till exempel?

– Vi är ganska nya i branschen och kommer nog att avvakta lite, nu när vi blivit klara med det här. Men vi får se längre fram. Behovet verkar ju fortfarande finnas.

För KBAB som är den enskilt klart största studentbostadsförmedlaren finns en liten öppning, men då handlar det om lägenheter med inflyttningsdatum 1 november eller 1 december:

– 20-30 stycken kommer att blir tillgängliga nästa vecka, som det ser ut. Annars får vi hänvisa till enstaka återbud som läggs ut på hemsidan allt eftersom, säger tillförordnade avdelningschefen Mikael Lindholm.

Många studenter som slår pannan mot väggen inför terminsstarten hör av sig till Karlstads Studentkår. Ordföranden Jessica Millertson tycker att det finns en hel del att jobba på:

– Särskilt om man inte är härifrån och känner till förutsättningarna är det svårt att hålla på och jaga. Man har tillräckligt med annat i huvudet när man ska börja studera än att behöva ringa runt hela dagarna. Karlstads universitet har en sida där man länkar till KBAB och kommunens lista på privata hyresvärdar, vilket är bra. Men det borde gå att göra mer.

Hon efterlyser därför en mer omfattande bostadsportalsida på nätet där all information om studentbostäder samlas. Det har också diskuterats i olika forum sedan bostadsgarantin försvann, men ännu har inget hänt.

– Att skapa ett gemensamt kösystem inser jag blir svårt, det är ju många privata fastighetsägare med olika sätt att fördela bostäder. Men en portalsida som uppdateras kontinuerligt vore bättre, med forum där man kan diskutera saken och få tips om andra lösningar. Det borde ligga i både universitetets och Karlstads kommuns intresse.

• Hur upplever du studentbostadsläget i Karlstad?

– Enligt en undersökning från i fjol hamnade Karlstad någonstans i mittenskiktet bland lärosätena vad gäller hur snabbt det gick att hitta bostad. Efter sex månader hade alla löst sin bostadssituation. Men i den listan finns även de tre storstäderna och jättestora studentstäder som Uppsala och Lund. Vi borde verkligen kunna placera oss bättre.

Hon fortsätter:

– Nu har det visserligen byggts en hel del de senaste åren, vilket är bra, men det verkar ändå inte vara tillräckligt. Om Karlstad vill fortsätta vara en attraktiv universitetsstad bör vi ge studenterna lite bättre stöd.

Rätta oss
1 / 1

Jessica Millertson tycker att Karlstads kommun tillsammans med universitet borde satsa på en gemensam bostadsportal för att stötta studenterna. Gärna i samverkan med de privata fastighetsägarna.

Aktuell artikel (1 av 8)
Efterlyser bostadsportal för studenter

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!