Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 19 mars - vecka 12
Karlstad

Dick Harrison: ”Tages dagböcker är världslitteratur”

Foto: Nils Almgren

Historieprofessor Dick Harrison har länge velat skildra folkhemmets framväxt, men kunde inte riktigt komma på hur detta skulle göras.

– Så tänkte jag plötsligt ”vad dum jag är, jag ska ju naturligtvis skriva Tage Erlanders biografi”, säger Dick Harrison som på torsdagen kommer till Akademibokhandeln i Karlstad för att berätta om nya boken.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Biografin har fått titeln ”Jag har ingen vilja till makt” och är bland annat baserad på Tage Erlanders egna dagboksanteckningar, som under halvannat decennium sedan millennieskiftet sammanställts av Tages son Sven Erlander och getts ut på Gidlunds förlag i 17 band.

– Det är världslitteratur! säger Dick Harrison entusiastiskt.

• Det finns ju andra kända politiker som blivit kända bland annat för sina dagböcker, som Winston Churchill som till och med belönades med Nobelpriset i litteratur, men du håller alltså Tage Erlanders dagböcker för minst lika bra?

– Faktum är att Churchill tackade Tage för att han fick Nobelpriset. Han trodde att svenska statsministern hade ett finger med i spelet när det bestämdes vem som skulle få priset. Men Tage förklarade ju att det inte var så. De kände varandra väl och Tage tyckte bra om Churchill. Men det är svårt att jämföra det de skrev.

– Churchill var inte en av oss. Han var en överklassmänniska och när han skrev var han övertygad om att detta skulle läsas av andra. Tage däremot skrev ju inte sina dagböcker för någon annan än sig själv och han var en vardaglig person. Han skriver om hur han håller på och sparar till en ny Volvo, han skriver om hustrun Aina, han skriver om lastbilschaufförer som gör dåliga omkörningar och han är arg på mikrofoner som inte fungerar. Det är en underbar ”stream of consciousness” (medvetandeström), säger Dick Harrison, som framhåller att det är dagböckernas förtjänst att hans dröm om att få skriva en bok om folkhemmet infriades till slut.

Men det är inte bara Erlanders dagböcker som ligger till grund för biografin.

– Jag har även läst till exempel Östen Undéns dagboksanteckningar. De är knastertorra, berättar Dick Harrison, som är förvånad över att det inte skrivits någon rejäl biografi över Tage Erlander tidigare.

Tage Erlander, som föddes i Ransäter 1901 och dog i Huddinge 1985, behöll banden till Värmland hela livet. Han var svensk statsminister 1946 till 1969. Därmed är han den regeringschef bland världens parlamentariska demokratier som suttit allra längst i oavbruten följd på sin post.

– Det finns en biografi i fyra band om Per-Albin och massor av böcker om Palme, men inte om den regeringschef vi haft längst, säger Dick Harrison, som sedan tidigare är känd bland annat för sina böcker om Digerdöden, slaveriet och 30-åriga kriget.

• Var det något som överraskade dig under arbetet med biografin?

– Jag hade ingen aning om att han kunde så mycket om så mycket. Han följde med i naturvetenskapliga upptäckter, han kände Nobelpristagare och han skrev små recensioner av pjäser på Dramaten i sin dagbok.

– Det som är nyheten i den här boken är att han var mycket mer utrikespolitiker än vad som varit känt innan. Han hade ett otroligt stort kontaktnät. Jag har tagit del av rapporter både från offentliga och hemliga möten som han haft. Och i dagböckerna recenserar han ju också personer som Shahen av Iran, John F. Kennedy och Nikita Chrustjov.

Dick Harrisons besök på Akademibokhandeln börjar klockan 18 på torsdagen och väntas locka stor publik.

– Det är redan jättestort intresse. Vi tänker hålla till i bokhandeln, men får inte alla plats flyttar vi ner till scenen i entréplan, säger butikschef Malin Lödén.

Rätta oss
1 / 2

Tage Erlander var en vardaglig människa påpekar Dick Harrison efter att ha läst den digra utgivningen av dagböckerna. Här en bild från Värmlands Folkblad 1961 när Tage Erlander besökte Thermiaverken i Arvika och skakade hand med svetsaren Allan Sveder.

2 / 2

Dick Harrison har länge velat skriva en bok om folkhemmets framväxt. Nu har han gjort det i form av en biografi över Värmlandsbördige Tage Erlander, statsminister i Sverige 1946-1969.

Aktuell artikel (1 av 8)
Dick Harrison: ”Tages dagböcker är världslitteratur”

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!